LAVROV, DESPRE INFLUENTA SUA ASUPRA SITUATIEI DIN MOLDOVA

Ministrul rus de Externe a povestit cum americanii își promovează interesele în Moldova și în alte țări post-sovietice și a explicat de ce Federația Rusă nu va acționa în acest fel.

Statele Unite încearcă să-i învețe pe ceilalți să respecte interesele, dreptul fiecărui popor de a-și alege propriul destin, încearcă să formeze acest drept prin intermediul ambasadele lor, inclusiv în Moldova, Ucraina și republicile din Caucaz, a declarat ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, într-un interviu acordat posturilor de Radio Sputnik, "Komsomolskaia Pravda" și "Govorit Moskva", transmis în direct de Sputnik.

"Cred că ar trebui să vedem tabloul din toate direcțiile care înconjoară Federația Rusă, în special, în țările care sînt cei mai apropiați aliați ai Rusiei. Am trăit mulți ani în același stat. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne comportăm la fel ca americanii. Se comportă grosolan, nepoliticos, nerușinat. Deși încearcă să-i învețe pe toți să respecte interesele dreptului fiecărei națiuni de a-și alege propriul destin. Încearcă să-și formeze acest drept prin intermediul ambasadelor lor, așa cum a fost cazul la Kiev în timpul celor două maidane”, a declarat Lavrov.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că „toată lumea știe foarte bine unde și cîți reprezentanți ai FBI și ai CIA se află în clădirile oficiale ale guvernului”.

"Ei fac același lucru acum în Moldova. Vedem acest lucru chiar și din declarațiile publice ale ambasadorului american. Ei își promovează interesele în republicile din Caucaz. De asemenea, vedem și știm acest lucru. Dar sînt convins că nu ar trebui să acționăm cu astfel de metode. Trebuie să vedeți perspectivele dezvoltării aliaților noștri. Trebuie să vedem acele etape care ne vor permite să menținem relații bune și reciproc avantajoase cu aceștia, indiferent de modul în care se vor dezvolta evenimentele politice interne”, a spus Lavrov.

În același timp, șeful diplomației de la Moscova a atras atenția asupra faptului că „problemele interne din aceste țări joacă un rol important”.

"Există probleme interne în toate țările, acest lucru a fost observat bine mai ales în Kîrgîzstan și Moldova, dar ... orice am face, Occidentul va încerca să ne împiedice, să pună bețe în roate, să ne submineze, să ne reducă oportunitățile în economie, politică și tehnologie", a adăugat Lavrov.

Ministrul consideră că toate acestea sînt parte a unui întreg. "Să ne scoată din echilibru, inclusiv nu numai prin atacuri directe asupra Federației Ruse în toate sferele posibile prin concurență lipsită de scrupule, sancțiuni nelegitime, ci și prin dezechilibrarea situației din jurul granițelor noastre, împiedicîndu-ne să ne concentrăm asupra unor lucruri constructive. Această dorință este absolut evidentă pentru ei”, a spus Lavrov.

Cu toate acestea, ministr rus de Externe a subliniat că "cu toate instinctele umane, cu toată dorința, sînt convins că este necesar să rămînem pe baza dreptului internațional. Omenirea nu a inventat nimic mai fiabil decît Carta ONU".

Lavrov a mai menționat că părțile pot „coopera în Transnistria, unde există un mecanism„ 5 + 2 ”. Există două părți - Chișinău și Tiraspol, Rusia, Ucraina și Statele Unite, OSCE, UE.

Totodată, șeful diplomației de la Moscova a explicat de ce totuși mecanismul 5+2 privind reglementarea transnistreană nu funcționează cum ar fi trebuit.

”Din păcate, acest mecanism nu funcționează în primul rînd din cauza că în acest caz americanii încearcă să treacă totul sub propriul control și să facă din Moldova un nou focar în spațiul post-sovietic. Să nu admită formarea coaliției care a fost creată cu ceva timp în urmă dintre doamna Sandu și Dodon și a Partidului Socialiștilor, pentru ca ea niciodată să nu aibă loc în realitate. Și pentru ca forțele pro-occidentale să obțină o victorie clară”, a punctat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a atras atenția asupra faptului că, deși Statele Unite sînt pînă în prezent cea mai puternică țară, totuși „nu mai pot rezolva nicio problemă de pe agenda internațională de una singură”.

”Ei mai încearcă să facă acest lucru. Este o inerție care încetul cu încetul se stinge. Și încearcă să o facă în primul rînd în statele din spațiul post-sovietic, unde promovează fățiș o agendă antirusească. Încearcă să direcționeze procesele de dezvoltare a statelor în direcția care le convine, și în Asia Centrală, și în Ucraina, și în Caucaz, dar și în Moldova, cum am menționat mai sus. Noi trebuie să ne opunem acestui lucru”, a subliniat Lavrov.

Totodată, ministrul rus de Externe a precizat că Federația Rusă trebuie să devină mult mai activă în dezvoltarea sectorului societății civile pentru a dezvolta relațiile de cooperare dintre state.

Sursa: sputnik.md

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40