La reuniunea Coaliţiei Republicane Evreieşti, Trump s-a angajat să reintroducă decretul privind migraţia din ţările musulmane

Fostul preşedinte american Donald Trump a promis, Sîmbătă, că va reintroduce controversatul său decret privind migraţia care vizează ţările musulmane dacă va fi ales din nou, cu ocazia reuniunii Coaliţiei Republicane Evreieşti (RJC), transmite Duminică AFP.

La începutul mandatului său, în 2017, Donald Trump a interzis intrarea în Statele Unite pentru cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane (Iran, Libia, Somalia, Siria, Yemen, Irak şi Sudan).

Măsura a fost contestată rapid în instanţă şi a fost anulată de preşedintele Joe Biden, în prima sa săptămînă de mandat, în 2021, dar a rămas populară printre susţinătorii lui Donald Trump.

 "Vă amintiţi interdicţia de intrare? Într-o zi, voi reintroduce interdicţia noastră de intrare", a spus Trump, jurînd să îi ţină pe "teroriştii islamişti radicali" în afara Statelor Unite.

Întîlnirea RJC, un eveniment anual în care candidaţii conservatori pentru Biroul Oval caută, în mod tradiţional, sprijin financiar, este de o importanţă deosebită pentru comunitatea evreiască americană, care aşteaptă un sprijin vocal şi fără echivoc pentru Israel.
Cei opt candidaţi fruntaşi pentru nominalizarea republicană sunt programaţi să ia cuvîntul în cursul acestui sfîrşit de săptămînă, iar cei care au făcut-o deja şi-au exprimat sprijinul pentru Israel. Inclusiv Donald Trump, care conduce în sondaje, şi cel mai apropiat rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

"Statele Unite sunt complet alături de Israel", a spus Trump, cel mai aplaudat candidat la eveniment, vorbind despre o "bătălie între civilizaţie şi barbarie"."Statele Unite sunt alături de israelieni în misiunea lor de a se asigura că Hamas este decimat şi că toate aceste atrocităţi sunt răzbunate", a adăugat el, promiţînd că vor apăra Israelul "cum nimeni nu a făcut-o vreodată".

În ultimele săptămîni, fostul preşedinte a stîrnit controverse, afirmînd că Hezbollah, oaia neagră a Israelului în Liban şi aliat al Hamas, este "foarte inteligent".

Ceilalţi candidaţi republicani au exprimat, la rîndul lor, un sprijin neclintit pentru Israel.
La întîlnirea RJC, Ron DeSantis a numit ofensiva Hamas "cel mai mortal atac asupra poporului evreu de la Holocaust".

La începutul săptămînii, fostul guvernator al statului Carolina de Sud Nikki Haley, singura femeie aflată în cursă, a promis că va acţiona împotriva antisemitismului concentrîndu-se pe dezbaterile provocate în prezent de conflictul din campusurile universitare americane. "În calitate de preşedinte, voi modifica definiţia oficială federală a antisemitismului pentru a include negarea dreptului Israelului de a exista şi voi elimina şcolile de scutirea de taxe dacă nu luptă împotriva antisemitismului în toate formele sale, în conformitate cu legea federală", a spus ea.

"Avem nevoie de chimioterapie culturală pentru a lupta împotriva acestui cancer", a spus senatorul şi candidatul Tim Scott în timpul RJC, în timp ce DeSantis a promis că va anula vizele studenţilor care manifestă pentru Palestina.

Mike Johnson, noul Preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, şi-a anunţat sosirea la eveniment. "Participarea sa subliniază angajamentul său faţă de solidaritatea cu poporul Israel şi cu comunitatea evreiască americană", au salutat organizatorii pe X.

Pe lîngă discursuri, candidaţii republicani au participat la rugăciuni şi omagii aduse victimelor israeliene ale atacurilor Hamas.

Sprijinul pentru Israel este o problemă majoră pentru ambele partide politice din Statele Unite şi o problemă rară de politică externă, capabilă să facă o diferenţă la urne, datorită, în parte, numărului mare de alegători evrei.

Este, de asemenea, o problemă importantă şi în rîndul alegătorilor creştini evanghelici, pentru care existenţa unui stat pentru evrei este o precondiţie esenţială pentru "a doua venire" sperată a lui Iisus Hristos. (AGERPRES)

01.12.23 - 00:37
01.12.23 - 00:45
01.12.23 - 00:42
01.12.23 - 00:40
01.12.23 - 00:43
01.12.23 - 17:13
01.12.23 - 17:12
01.12.23 - 17:12
02.12.23 - 00:43
02.12.23 - 01:02
02.12.23 - 00:52
02.12.23 - 01:00
02.12.23 - 00:56
02.12.23 - 00:58