La peste 100 de migranti li s-au dat talpasita din Belarus spre tarile de origine

Peste 100 de migranţi au părăsit Luni Republica Belarus, după ce au eşuat să ajungă în Europa prin Polonia vecină, a anunţat Marţi Minskul, adăugînd că sunt prevăzute şi alte plecări, informează AFP.

Luni, „118 persoane au plecat de pe aeroportul din Minsk şi aceste plecări continuă”, a declarat un înalt responsabil al Ministerului Afacerilor Interne belarus, Aleksei Begun, citat de agenţia de presă Belta.

Marţi, alţi migranţi aşteptau în zona de îmbarcare de pe aeroportul din Minsk pentru a se întoarce în ţara lor, a adăugat Begun, fără a da cifre şi fără a preciza cetăţenia acestor persoane.

De asemenea, el a declarat că Ambasadele mai multor ţări, printre care Siria şi Irak, erau în curs de a organiza închirierea de zboruri pentru a-şi repatria „cetăţenii care se află într-o situaţie dificilă” în Belarus.

Minskul a anunţat săptămîna trecută că un prim grup de migranţi, format din peste 400 de irakieni, a părăsit Belarus cu avionul.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, care conduce Republica Belarus cu o mînă de fier din 1994, este acuzat de Bruxelles că a atras, începînd din Vară, mai multe mii de migranţi în ţara sa, ca să-i ducă la frontierele estice ale UE, pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale.

În ultimele săptămîni, Polonia s-a confruntat la frontiera cu Belarus cu un important aflux de persoane originare în principal din ţări ale Orientului Mijlociu. Varşovia a denunţat de mai multe ori un „război hibrid” al Minskului.

După ce Belarus le-a promis o trecere uşoară în Europa, candidaţii la exil s-au pomenit blocaţi la frontieră, în condiţii dificile, mulţi dintre ei în tabere improvizate într-o pădure, la temperaturi negative.

Potrivit mass-media poloneze, cel puţin 11 migranţi au murit în zona de frontieră începînd din această Vară.

Primele reveniri de migranţi irakieni în ţările lor, săptămîna trecută, au avut loc după mai multe discuţii telefonice între responsabili belaruşi şi europeni.