La Madrid, circa 20.000 de manifestanţi au protestat împotriva ”genocidului” din Fîşia Gaza

Aproximativ 20.000 de persoane au defilat la Madrid, cu steaguri palestiniene şi scandînd sloganuri împotriva Israelului – ”Acesta nu este un război, este un genocid!” – în semn de protest faţă de Războiul din Fîşia Gaza, la o zi după ce Curtea Penală Internaţională (CIJ) a îndemnat Israelul ”să ia toate măsurile care-i stau în putere” pentru a evita un genocid în Fîşia Gaza, relatează AFP.

Mulţimea a agitat steaguri palestiniene şi cîteva steaguri Sud-africane, în spatele undei banderole cu mesajul ”Stop genocidului în Palestina”, Sîmbătă, la o zi după decizia CIJ.

Prefectura Madridului a anunţat că la manifestaţie au luat parte 20.000 de persoane.

CIJ a fost sesizată de către Africa de Sud, care acuză Israelul de încălcarea Convenţiei ONU privind genocidul.

Manifestanţii au scandat sloganuri ca ”Unde sunt sancţiunile Israelului?” sau ”Israelul asasinează, UE sponsorizează”, a constatat un jurnalist AFPTV.

Numeroşi manifestanţi purtau pancarte cu mesaje ca ”Boycott Israel” sau ”Israel genocidar”.

”Cred că nu putem accepta ceea ce se întîmplă. Dacă începem să tolerăm şi să spălăm asemenea lucruri, nu ştiu unde vom ajunge. Trebuie să continuăm, să continuăm să ieşim în stradă şi să continuăm să-i susţinem” pe palestinieni, a subliniat o angajată în Administraţie, Maria Angeles Arche, în vîrstă de 61 de ani.

”Sunt 110 de zile de cînd locuitorii Fîşiei Gaza nu au apă, hrană, nimic, copiii mor, iar ei trăiesc o situaţie foarte dură”, a declarat Lobna  Elnakhala, în vîrstă de 54 de ani.

Spania este una dintre cele mai crtice voci din Uniunea Europeană (UE) ale Israelului în Războiul din Fîşia Gaza, declanşat de un atac al Hamas în Sudul Israelului la 7 Octombrie, soldat cu 1.140 de morţi, majoritatea civili.

De atunci, operaţiuni israeliene în Fîşia Gaza s-au soldat cu 26.257 de morţi, majoritatea copii, adolescenţi şi femei, potrivit unui bilanţ prezentat Sîmbătă de Ministerul Sănătăţii al Hamas.

În Noiembrie, Israelul şi-a rechemat la consultări ambasadoarea din Spania, în urma unor declaraţii, pe care le-a catalogat ”scandaloase”, ale premierului spaniol Pedro Sanchez.

Şeful Guvernului spaniol a cerut o ”respectare strictă a dreptului umanitar internaţional care în prezent nu este respectat în mod clar” în Războiul din Fîşia Gaza.

Ambasadoarea israeliană a revenit la Madrid în Ianuarie.