La limita, generalul rus Valeri Gerasimov a fugit de moarte

Generalul Valeri Gerasimov, şeful Statului Major rus, a vizitat, săptămîna trecută, poziţii periculoase din prima linie din Estul Ucrainei, în încercarea de a revigora ofensiva rusă de acolo, a raportat New York Times, citînd oficiali ucraineni şi americani.

În timpul vizitei, Gerasimov, şeful Statului Major rus, a scăpat de un atac ucrainean asupra unei şcoli care era folosită ca bază militară în oraşul Izium, controlat de ruşi, a informat New York Times, citat de The Guardian.  

Aproximativ 200 de soldaţi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi în atac, a declarat un oficial ucrainean pentru ziar, dar Gerasimov plecase deja în Rusia.   Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din SUA, a declarat, anterior, că forţele ucrainene "probabil au efectuat un atac de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rus din Izyum la 30 Aprilie, care a lovit după ce şeful de stat major rus Valeri Gerasimov a plecat, dar a ucis alţi ofiţeri ruşi superiori.”  

Oficialii americani nu au putut confirma atacul, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.  

"Presupunerea noastră de lucru este că el a fost acolo pentru că există o recunoaştere că încă nu şi-au rezolvat toate problemele”, a declarat unul dintre oficialii americani pentru Times.

Ofensiva rusă a fost lentă, cu dezordine larg răspîndită şi moral slab raportate în rîndul forţelor ruse.  

Kremlinul pare să-şi concentreze operaţiunile în jurul oraşului Izium, ca parte a eforturilor reînnoite de a ocupa regiunile Doneţk şi Luhansk. Se pare că Gerasimov a fost pus la comanda forţelor.