La Dubai, a fost mutat cel mai mare filon de safir din lume

Cel mai mare filon de safir stelat din lume va fi mutat în Dubai, după ce nu şi-a găsit cumpărător în Elveţia, a anunţat, Marţi, un oficial din Sri Lanka citat de media locale, transmite agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Filonul de safir stelat cîntăreşte 503,2 kilograme şi a fost descoperit anul trecut în oraşul Ratnapura din Sudul Sri Lanka, a declarat preşedintele Autorităţii naţionale pentru pietre preţioase şi bijuterii din această ţară, Viraj de Silva.

Potrivit documentelor oficiale, a fost inclus în 2022 în Guinness World Records drept cel mai mare agregat de safire din lume.

Reprezentantul autorităţii a precizat că filonul de safir stelat nu şi-a găsit încă un cumpărător, după ce a fost transportat în Elveţia, în Octombrie, anul trecut, şi, prin urmare, s-a decis mutarea acestuia în Dubai.

Piatra a fost descoperită anul trecut de un comerciant de pietre preţioase în timpul lucrărilor efectuate de muncitorii care săpau o fîntînă în curtea casei sale, situată în zona Ratnapura, bogată în pietre preţioase.

Potrivit experţilor, piatra de culoare albastru pal, supranumită Serendipity Sapphire, are o valoare estimată de pînă la 100 de milioane de dolari americani pe piaţa internaţională.