LA CHIŞINĂU VA AVEA LOC O SEARĂ DE CREAŢIE A SCRIITORULUI ION DRUŢĂ

În incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din capitală va avea loc pe 8 septembrie spectacolul literar-muzical „O seară de creaţie cu frunze de dor” alături de scriitorul Ion Druţă.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi în cadrul unei conferinţe de către ministrul Culturii Monica Babuc. „Ion Druţă a împlinit anul trecut 85 de ani. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a avut loc o seară de creaţie, la care distinsul scriitor n-a putut participa. A venit acum şi vom avea parte de un eveniment inedit”, a precizat Monica Babuc.

Potrivit ministrului Culturii, spectacolul este realizat în baza scenariului lui Ion Druţă, care se axează pe ultimele două volume din integrala celor opt, realizate de autor şi editate cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova.

Regizorul spectacolului Sandu Cozub propune o viziune inedită a serii de creaţie, în care verbul druţian va fi însoţit de romanţe celebre interpretate de artişti consacraţi ai genului precum sînt Mihai Munteanu şi Silvia Goncear, acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijată de Petre Neamţu.

Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Alexandru Pleşca, Diana Onică-Dicusară şi Ghenadie Gîlcă vor evolua în calitate de moderatori, transpunînd în scenă fragmente din dramaturgia lui Ion Druţă, iar Vitalie Rusu va prezenta fragmente din operele scriitorului „Biserica albă”, „Clopotniţa” şi „Sfînta sfintelor”.

Cele două volume ale scriitorului au apărut într-un tiraj de 5000 de exemplare şi vor fi distribuite în bibliotecile publice. Pentru editarea lor Guvernul a alocat 600 mii de lei.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie în satul Horodişte, judeţul Soroca. Este membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992).

Sursa: Moldpres