La Berlin, oficialitati europene si americane au discutat despre combaterea antisemitismului

La Berlin a avut loc o reuniune la care oficiali europeni şi americani şi-au prezentat strategiile de combatere a antisemitismului, în vederea unei colaborări mai strînse, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Atacurile asupra sinagogilor, atacurile împotriva evreilor, a studenţilor evrei – acestea au fost subiectele care au apărut în conversaţii”, a declarat comisarul german de resort, Felix Klein. El a arătat că situaţia diferă de la o ţară la alta, dar problema este aceeaşi, de aceea cei care luptă cu antisemitismul trebuie să creeze legături mai strînse şi să se întîlnească mai frecvent pentru a discuta cele mai bune practic.

Katharina von Schnurbein, coordonatoare a Comisiei Europene pentru combaterea antisemitismului şi întărirea comunităţilor evreieşti, a apreciat că reuniunea a fost „un pas important către intensificarea cooperării strînse între UE şi SUA în lupta mondială împotriva antisemitismului”.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai României, Austriei şi Israelului.

Klein a explicat că data de 30 Ianuarie a fost aleasă intenţionat: Luni s-au împlinit 90 de ani de cînd Adolf Hitler a fost numit cancelar al Germaniei. Oficialul a evidenţiat interesul deosebit pentru modalităţile de combatere a discursului de ură antisemită pe internet şi pentru posibile mecanisme internaţionale de a limita acest fenomen, deşi nu s-au făcut propuneri concrete în acest sens.

Mai multe state, printre care şi Germania, au discutat şi despre strategiile lor naţionale de luptă cu antisemitismul, pe care Klein le-a descris ca instrumente „holistice” de rezolvare a problemei prejudiciilor suferite de evrei.

Oficialităţi din Statele Unite lucrează în prezent la elaborarea unui plan similar.

Printre participanţi s-a aflat şi Douglas Emhoff, soţul vicepreşedintei americane Kamala Harris, care este evreu şi, potrivit lui Klein, şi-a propus să acţioneze împotriva antisemitismului în timpul mandatului acesteia.