LA 3 NOIEMBRIE, ÎN DUMINICA EUROPEANĂ

La Chişinău s-a desfăşurat o amplă acţiune de susţinere a parcursului european

Coaliţia de guvernare a organizat la 3 noiembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale /PMAN/ o amplă acţiune de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, numită Adunarea „Pentru Moldova! Pro Europa!”.

Către începutul evenimentului, PMAN a devenit neîncăpătoare pentru miile de oameni, tineri şi bătrîni, veniţi din toată ţara pentru a susţine viitorul european al Republicii Moldova. În cadrul mitingului, pe scena din centrul capitalei au fost rostite discursuri în susţinerea integrării europene.

Organizatorii au îndemnat participanţii la manifestare să renunţe la simbolica de partid şi să vină la miting cu simbolica europeană. Astfel, oamenii au purtat steagul Republicii Moldova şi cel al Uniunii Europene.

SC5094 copy.jpg

În legătură cu această mare acţiune, pe mai multe străzi din capitală, pe care participanţii la eveniment s-au deplasat spre PMAN, a fost sistată temporar circulaţia rutieră.

Pe parcursul săptămînii mai multe organizaţii, partide politice, oameni de cultură, şi-au manifestat susţinerea pentru acţiunea desfăşurată în centrul capitalei.

Mitingul a fost organizat înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, programat pentru sfîrşitul lunii noiembrie, unde R. Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Vlad Filat: Am venit în PMAN pentru a spune „Da Republica Moldova stat european!”

filatcopy.jpg

"Sîntem mulţi, foarte mulţi şi am venit astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a spune „Da Republica Moldova stat European!”, să spunem că mergem pe calea cea dreaptă". Afirmaţia a fost făcută de Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul Adunării „Pentru Moldova! Pro Europa!”, organizată de coaliţia de guvernare.

„Am spus de nenumărate ori că noi sîntem europeni istoric, lingvistic, cultural. Urmează să ne regăsim în acest spaţiu pentru ca cetăţenii să beneficieze de drepturi, libertăţi şi de bunăstare. În PMAN sîntem peste 100 de mii de cetăţeni”, a afirmat Vlad Filat.

2SC5415 copy.jpg

Marian Lupu, lider al Partidului Democrat a declarat că "faptul că în PMAN au venit cetăţeni ai Republicii Moldova în număr atît de mare este un mesaj clar că Moldova aparţine Europei şi că vrem un destin european". Marian Lupu a mai spus că la Vilnius Moldovei i se va recunoaşte meritul de a fi îndeplinit angajamentele în cadrul Parteneriatului Estic şi „i se va întinde o mînă” de a parafa Acordul de Asociere cu UE. „Acest apropiat succes este al nostru, al tuturor, este al R. Moldova. Vilnius va fi dovada unui lucru bine făcut”, a adăugat liderul PD.

Ion Hadîrcă, preşedinte al fracţiunii parlamentare a liberalilor reformatori, a afirmat că alegerea proeuropeană a Republicii Moldova este definitivă şi nu poate fi schimbată.

3SC5029 copy.jpg

Integrarea europeană este o şansă pentru Republica Moldova, susţine şeful statului

"Integrarea europeană este o şansa pentru a reface economia, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor şi pentru a clădi o societate care să aibă un sens şi o viziune". Declaraţia a fost făcută de Nicolae Timofti, preşedinte al Republicii Moldova, în cadrul mitingului desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în susţinere parcursului european.

„Am venit la acţiune ca un simplu cetăţean, să fim împreună şi să susţinem o idee naţională, cauza europeană a Republicii Moldova. De-a lungul ultimilor 25 de ani ne-am adunat în PMAN în momentele de răscruce, aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi. Astăzi ne-am întrunit pentru a întări legămîntul pe care l-am dat în primii ani ai mişcării de eliberare naţională”, a declarat şeful statului. Acesta a susţinut un discurs după ce mitingul a fost deschis prin intonarea imnului Republicii Moldova de soprana Valentina Naforniţă.

4SC5293 copy.jpg

Timofti a mai afirmat că peste trei săptămîni, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va primi un semnal de încredere din partea UE şi va trebui să muncim mai mult pentru a ne alinia standardelor de viaţă comunitare”. „Nu mai putem oscila între două direcţii. Chiar dacă nu sîntem mulţumiţi uneori de anumite lucruri, trebuie să credem în şansa noastră. Interesul nostru este ca Republica Moldova să devină o ţară prosperă şi democratică. Sînt sigur că avem puterea să realizăm acest lucru. Moldova aparţine Europei”, a conchis şeful statului.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39