KREMLINUL SPERA CA INTREVEDEREA PUTIN-TRUMP IN MARJA SUMMITULUI G20 VA AJUTA LA STABILIREA UNUI DIALOG PENTRU COOPERARE

Președinția Federației Ruse și-a exprimat miercuri speranța că întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin și cel american Donald Trump, planificată să aibă loc pe 7 iulie în marja summitului G20, va ajuta la stabilirea unui dialog eficient pentru cooperarea între cele două țări, informează agenția de presă Reuters.

Un asemenea dialog între Washington și Moscova ar fi necesar pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor pe plan internațional, a precizat Kremlinul.

Întrevederea Putin-Trump, care va avea loc în marja summitului celor mai mari 20 de economii ale lumii, vineri, la Hamburg, va arăta de asemenea dacă există posibilitate și deschidere din partea celor două țări de a lupta împreună împotriva terorismului internațional în Siria, a subliniat purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă.

De asemenea, potrivit lui Peskov, Vladimir Putin va folosi această primă întrevedere față în față cu Trump pentru a explica poziția Moscovei cu privire la conflictele din Siria și Ucraina.

Însă, a adăugat Peskov, dat fiind formatul scurt al întîlnirii, s-ar putea ca liderul rus să nu aibă suficient timp să ofere o analiză deplină a cauzelor conflictului din Ucraina.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un "om strălucit și plin de talent", dar cei doi lideri nu s-au întîlnit în mod direct pînă acum. De fapt, relațiile între Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancțiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană.

În pofida tensiunilor cu Moscova, președintele american a părut întotdeauna rezervat în criticile sale față de omologul său rus. El nu a acceptat niciodată în mod clar concluziile agențiilor de informații americane potrivit cărora Rusia este responsabilă de imixtiune în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Sursa: Agerpres