Kremlinul anunta ca, deocamdata, nu exista nici un acord privind un schimb de detinuti cu SUA

Administraţia Vladimir Putin a anunţat,Joi, că, deocamdată, nu există niciun acord cu Statele Unite privind un eventual schimb între deţinuţi, respingînd sugestiile secretarului de Stat de la Washington, Antony Blinken, potrivit agerpres

„Deocamdată, nu există nici un acord în această privinţă. Cînd cineva discută despre astfel de subiecte, nu trece la atacuri informaţionale”, a declarat, Joi după-amiază, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

La rîndul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe de la Moscova, a confirmat că, în ultima perioadă, au avut loc discuţii între Moscova şi Washington privind un schimb între deţinuţi, dar nu s-au înregistrat rezultate.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, Miercuri seară, că intenţionează să aibă o conversaţie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în următoarele zile, discuţia urmînd să se concentreze pe situaţia unor cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Rusia. Antony Blinken a afirmat că Washingtonul a transmis o „propunere substanţială” Moscovei, în sensul eliberării jucătoarei de baschet Brittney Griner şi a fostului militar american Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia.

Potrivit unor surse citate de postul de televiziune CNN, Administraţia Joseph Biden propune Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan.

„Am transmis o ofertă substanţială despre care credem că va avea succes, ţinînd cont de istoria conversaţiilor cu ruşii. Am transmis propunerea acum cîteva săptămîni, în Iunie”, a afirmat un oficial de rang înalt de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner este judecată în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în Februarie. Paul Whelan, care este cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, este arestat în Rusia din Decembrie 2018 şi a fost condamnat în Iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse.