Kremlinul a decis expulzarea a cinci diplomaţi suedezi

Administraţia de la Moscova a anunţat, Joi, închiderea Consulatului suedez din Sankt-Petersburg şi a Consulatului rus din oraşul suedez Göteborg, iar cinci diplomaţi suedezi vor fi expulzaţi din Rusia, informează cotidianul Le Monde, scrie news.ro.   

„Este o reacţie la confruntarea politică iniţiată de Stockholm”, a transmis Ministerul rus de Externe.

Cinci diplomaţi suedezi vor fi expulzaţi din Rusia, ca reacţie la o măsură similară a Guvernului Suediei vizînd diplomaţi ruşi.

„Acţiunile autorităţilor suedeze nu au făcut decît să agraveze relaţiile bilaterale, care s-au degradat pînă la un nivel fără precedent, în principal din cauza unei campanii rusofobe din Suedia”, a acuzat Ministerul de Externe de la Moscova.

Ambasadorul Suediei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Moscova. „Ambasadorul Suediei a fost informat de către partea rusă că cinci diplomaţi suedezi au fost declaraţi indezirabili”, a transmis Ambasada Suediei din Moscova.

„Regretăm deciziile Rusiei. Regretăm profund decizia închiderii Consulatului suedez din Sankt-Petersburg. Reprezentanţa diplomatică a fost o forţă pentru dezvoltarea cooperării concrete între Rusia şi Suedia. Decizia de astăzi este o nouă confirmare a evoluţiilor negative din relaţiile bilaterale şi a izolării internaţionale a Rusiei”, a reacţionat Tobias Billstrom, ministrul suedez de Externe, citat de publicaţia Aftonbladet.

Suedia aşteaptă ratificarea din partea Turciei şi Ungariei pentru a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.