KOMOROWSKI: POLONIA NU TREBUIE SA DEVINA UN DUSMAN AL RUSIEI, INSĂ TREBUIE SA OBSERVE SCHIMBAREA IN RAU A POLITICII RUSE

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, este de părere că ţara sa nu trebuie să devină un duşman al Rusiei, însă trebuie să observe schimbarea în rău a politicii ruse, informează vineri agenţia de presă Unian.

"Nu trebuie să ne plasăm în rolul de duşman al Rusiei sau al preşedintelui rus, însă trebuie să observăm schimbarea adîncă, în rău, din politica rusă. De la politica soft a cooperării, Rusia a trecut la confruntare nu (doar) cu Polonia, ci cu întreaga lume: cu SUA, UE. Acest lucru poate fi văzut în Ucraina, unde continuă confruntarea", a spus Komorowski, în timpul dezbaterilor televizate cu Andrzej Duda, candidatul opoziţiei.

Potrivit preşedintelui în exerciţiu, Polonia este parte a lumii occidentale şi, împreună cu ea, face totul pentru a obliga Rusia să-şi schimbe politica, inclusiv prin intermediul sancţiunilor şi al susţinerii vectorului proeuropean al Ucrainei.

După cum a subliniat Komorowski, Polonia, la fel ca alte state, trebuie să aspire la cooperarea cu Rusia în cazul în care politica rusă se va schimba. «Pentru Polonia, Rusia este sigură atunci cînd nu există aspiraţii imperiale, cînd ea vrea să se modernizeze. De fapt, aceasta este Rusia de care avem nevoie. Nu putem deveni un duşman al Rusiei.

Trebuie să fim acea parte a lumii occidentale care cunoaşte mai bine Rusia şi ştie cum e mai bine să o opreşti», a spus Komorowski.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Bronislaw Komorowski a întrunit cu 1% voturi mai puţine ca Andrzej Duda. Al doilea tur urmează să aibă loc la 24 mai.

Sursa: Agerpres