Kalush Orchestra a vindut trofeul Eurovision. Cu suma obtinuta se vor cumpara trei drone pentru Ucraina

Kalush Orchestra, trupa ucraineană care a cîștigat concursul Eurovision din acest an, și-a vîndut trofeul pentru 900.000 de dolari, în scopul de a strînge bani pentru ajutarea trupelor ucrainene, scrie BBC.

Trofeul a fost scos la licitație pe Facebook, pentru a se cumpăra drone pentru Armata ucraineană.

Vînzarea a coincis cu apariția trupei la un concert caritabil la Poarta Brandenburg din Berlin, care urmărea strîngerea de fonduri pentru materiale medicale.

În discursul susținut în timpul concertului, Oleh Psiuk, membru al trupei, a făcut apel ca oamenii să fie atenți la ce se întîmplă în Ucraina și să nu se obișnuiască cu războiul care a dus la moartea a 4.031 de civili și la rănirea a încă 4.735, așa cum arată bilanțul ONU. Totodată, peste 14 milioane de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele de la începutul invaziei, iar orașele au fost transformate în grămezi de moloz.

"Cred că informațiile despre război ar trebui să apară mereu pe primele pagini, pînă cînd va veni pacea", a spus Psiuk.

Cîntecul Kalush Orchestra, Stefania, care a cîștigat ediția din acest an a Eurovision, a fost scris inițial în semn de omagiu adus mamei lui Psiuk, dar versurile emoționante precum "Voi merge mereu spre tine pe drumuri sparte" au fost reinterpretate ca un strigăt de mobilizare.

Prezentatorul de televiziune ucrainean Serhiy Prytula a anunțat că banii obținuți din vînzarea trofeului vor fi folosiți pentru achiziționarea a trei drone PD-2 de producție ucraineană, scrie Reuters.