Justiția iraniană a condamnat SUA pentru o presupusă tentativă de lovitură de stat din 1980

Justiţia iraniană a condamnat, Sîmbătă, Guvernul american la plata sumei de 330 de milioane de dolari pentru presupusa implicare într-o tentativă de lovitură de stat din 1980, transmite AFP.

''Ca urmare a plîngerii depuse de familiile victimelor loviturii de stat de la Nojeh, un Tribunal din Teheran a condamnat Statele Unite la plata a 330 de milioane de dolari'', a anunţat organul de presă al Justiţiei iraniene, Mizan Online.

În Iulie 1980, la un an după revoluţia islamică din Iran, un grup de ofiţeri de aviaţie plănuise să bombardeze reşedinţa ayatollahului Ruhollah Khomeini şi mai multe centre militare şi să preia controlul asupra televiziunii de stat. Însă cu o zi înaintea datei prevăzute a operaţiunii, peste 120 de persoane au fost arestate pentru presupusa lor implicare.

Trei persoane au fost ucise în confruntările între forţele guvernamentale şi pucişti în apropierea bazei aeriene Nojeh, din Vestul Iranului, unde ar fi trebuit să înceapă lovitura de stat.

''În Iulie 2002, la Curtea internaţională din Teheran, a fost depusă o cerere de către familiile a trei martiri ai loviturii de stat din Nojeh pe numele Guvernului american pentru că acesta a planificat şi a executat această lovitură de stat'', a indicat Mizan Online