JUDECATORIA CHISINAU A DISPUS ARESTAREA LUI GHEORGHE CAVCALIUC

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea în arest preventiv a lui Gheorghe Cavcaliuc pe un termen de 30 de zile, în cauza privind fabricarea dosarelor Petic și Verbițchi. Decizia a fost luată în absența inculpatului, ca urmare a unui demers al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, transmite IPN.

Într-o reacție pe Facebook, Gheorghe Cavcaliuc a menționat că, din tot ce vede pînă acum, concluzia este că dosarul respectiv este falsificat. Potrivit lui, Republica Moldova va pierde două dosare la CEDO: unul pentru fabricarea dosarului împotriva lui Gheorghe Petic și altul pentru dosarul fabricat împotriva sa și a polițiștilor nevinovați care astăzi stau în arest nemotivat.

„Reiterez, nu am comis nicio ilegalitate, nu am fabricat dosare, mi-am îndeplinit atribuțiile de serviciu în conformitate cu legea”, a adăugat Gheorghe Cavcaliuc, fost șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Gheorghe Cavcaliuc se declară hotărît să conteste la Curtea de Apel decizia de astăzi a instanței de judecată, pe care o califică nefondată și disproporțională. Potrivit fostului șef adjunct al IGP, dacă Republica Moldova nu este capabilă să-și protejeze cetățenii de persecuții politice și să asigure un proces de justiție echitabil, atunci își va apăra drepturile și își va demonstra nevinovăția în instanțele internaționale.

Gheorghe Cavcaliuc a fost citat, în data de 5 noiembrie, pentru a fi audiat în calitate de învinuit în fabricarea cauzelor penale în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, Atunci, a spus că nu se poate prezenta la audieri întrucît nu-și poate abandona activitatea sa profesională pe care o desfășoară în Marea Britanie, dar și că are alte motive întemeiate, lucru despre care avocatul său a informat într-o cerere depusă la PCCOCS. Gheorghe Cavcaliuc a cerut să fie remisă o comisie rogatorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde să depună mărturii pe cazurile pentru care este citat.

Ambele cauze penale, Petic și Verbițchi, au fost fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc fiind șef adjunct al instituției. În cazul lui Gheorghe Petic a fost vorba de înscenarea unui viol, iar în cazul lui Ruslan Verbițchi – înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina.

Sursa: IPN