Joi, Silvio Berlusconi a fost achitat de acuzatia de dare de mita pentru obtinerea unei marturii mincinoase

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost achitat, Joi, de acuzaţia de dare de mită pentru obţinerea unei mărturii mincinoase, informează Reuters, potrivit agerpres.

El fusese acuzat că, în 2013, i-a plătit 157.000 de euro cîntăreţului Mariano Apicella pentru ca acesta să mintă într-un proces de prostituţie de minori, în care Berlusconi era acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o dansatoare marocană în vîrstă de 17 ani dintr-un club de noapte. Fostul şef al Guvernului de la Roma a obţinut şi atunci achitarea.

Acuzat ulterior că a mituit un martor, Berlusconi nu şi-a recunoscut vinovăţia. Procurorul Roberto Felici a informat, Joi, instanţa din Roma care judeca dosarul că solicită încetarea procesului. Curtea l-a achitat şi pe Apicella, acuzat de luare de mită şi mărturie mincinoasă, pe motiv de prescriere a faptelor.

Cîntăreţul întreţinea deseori atmosfera la aşa-numitele petreceri „bunga-bunga” ale lui Berlusconi, care au declanşat un scandal şi căderea Guvernului Italiei – al patrulea condus de magnatul media – în 2011.

Apărarea a arătat că Apicella a fost plătit lunar de Berlusconi, sub formă de donaţii sau prin achitarea unor cheltuieli, fără legătură cu acuzaţiile din proces.

Procesul de la Roma viza un dosar legat de alte două, judecate în alte instanţe din motive de jurisdicţie teritorială.

La Milano este încă în curs un proces în care Berlusconi este acuzat de mituirea a 24 de martori, în special tinere invitate la petrecerile sale. Procuratura a cerut, în Mai, condamnarea lui la şase ani de închisoare. Şi în dosarul respectiv, fostul premier a respins acuzaţiile, iar verdictul este aşteptat cel mai devreme în Ianuarie anul viitor.

La Siena, Berlusconi a fost achitat anul trecut de acuzaţia de mituire a altui martor la petreceri. Procuratura a făcut apel, dar data procesului nu a fost încă stabilită.

Reuters apreciază că victoria judiciară de Joi constituie încă un imbold pentru politicianul în vîrstă de 86 de ani, lider al partidului Forza Italia, reales recent în Parlamentul Italiei.