Joi, a inceput procesul impotriva artistei ruse Aleksandra Skocilenko, judecata pentru etichete care denuntau razboiul din Ucraina

Procesul împotriva artistei ruse Aleksandra Skocilenko, arestată pentru că a înlocuit etichete într-un supermarket cu mesaje împotriva războiului Rusiei în Ucraina, a început Joi, în Sankt-Petersburg, iar artista riscă zece ani de închisoare, informează AFP, potrivit agerpres.  

Mai multe media independente ruse au publicat imagini în care se poate vedea cum Aleksandra Skocilenko intră cu un zîmbet larg în sala de judecată, încătuşată şi escortată de doi poliţişti, în aplauzele persoanelor venite să o susţină.

Tînăra femeie de 32 de ani este urmărită în Justiţie pentru „difuzarea de informaţii false” asupra armatei ruse, cu incitare „la ură politică”, cap de acuzare introdus după declanşarea atacului în Ucraina şi pasibil de zece ani de închisoare.

Potrivit acuzaţiei, Aleksandrei Skocilenko i se reproşează că „a plasat bucăţi de hîrtie ce conţineau informaţii deliberat false” pe „etichetele cu preţuri”, într-o acţiune anti-război, pe 31 Martie, într-un supermarket din Sankt-Petersburg.

Ea a fost arestată apoi în urma unei percheziţii la domiciliul său, pe 11 Aprilie.

Joi, la audieri, procurorul, citat de media independentă Mediazona, a afirmat că aceste „false” etichete de preţ comunicau, în special, estimări cu numărul de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina de la începutul ofensivei sau cu numărul de victime civile ale unui bombardament asupra unui teatru, în timpul asediului asupra oraşului ucrainean Mariupol.

Artista a recunoscut că a pus aceste etichete, însă a negat vinovăţia sa şi a susţinut că aceste mesaje nu conţineau informaţii mincinoase.

„Unde este crima în propoziția Opriţi războiul?”, l-a întrebat ea pe procuror în timpul audierii, citată de SOTA, altă media rusă independentă.

În timpul detenţiei sale, susţinători ai săi au afirmat că ea a avut timp de săptămîni probleme de sănătate, fiind privată de un regim alimentar necesar din cauza intoleranţei la gluten.

Mii de amenzi şi sute de pedepse cu închisoarea au vizat cetăţeni ruşi care au criticat ofensiva în Ucraina, lansată la sfîrşitul lui Februarie şi dublată în Rusia de o accelerare a represiunii.

Doi opozanţi moscoviţi, Ilia Iaşin şi Aleksei Gorinov, au fost condamnaţi la nouă şi respectiv şapte ani de închisoare, pentru „difuzare de informaţii false” despre armata rusă, aceeaşi acuzaţie ce o vizează pe Aleksandra Skocilenko.

Procesul împotriva Aleksandrei Skocilenko ar urma să fie reluat pe 20 Ianuarie.