Joe Biden nu va lasa Rusia sa intimideze Europa

Preşedintele Joe Biden a declarat, Joi, că Statele Unite nu vor lăsa Moscova să intimideze ţările europene ameninţîndu-le că le vor priva de resurse energetice, după ce au fost oprite livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Nu îi vom lăsa să îşi îi folosească rezervele de petrol sau gaze pentru a evita consecinţele agresiunii lor’ în Ucraina, a afirmat Preşedintele american.

„Colaborăm cu alte ţări, precum Coreea, Japonia sau Qatar pentru a-i ajuta pe aliaţii noştri europeni ameninţaţi de acest şantaj rusesc cu gazele”, a adăugat el.

Gigantul rus Gazprom a suspendat Miercuri toate livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, ambele membre ale Uniunii Europene şi NATO, făcînd astfel să planeze ameninţarea unei penurii în Europa Centrală şi de Est, dar şi pe întreg continentul european.

„Într-un fel, Rusia se împuşcă în picior” lipsindu-se de veniturile din vînzările de gaze către aceste două state, a declarat, Joi, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. Secretarul de stat a pus, de asemenea, accentul asupra creşterii exporturilor de gaze naturale lichefiate din Statele Unite către Europa „pentru a ajuta la compensarea posibilelor lipsuri”, inclusiv a celor rezultate din „şantajul” Rusiei.

Președintele Joe Biden a declarat, Joi, că amenințările Rusiei cu arma nucleară sunt „iresponsabile” și ”arată un sentiment de disperare” pe care Moscova îl are în fața eșecului de a-și atinge obiectivele inițiale în Ucraina, dar, pe de altă parte, el a dat asigurări că SUA sunt pregătite „pentru orice ar face” rușii.

„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi”, a spus Președintele american.