Joan Crawford, actrita adorata si mama imperfecta

Joan Crawford, pe numele original Lucille Fay LeSueur, s-a născut pe 23 Martie 1904, în San Antonio, Texas, și a murit pe 10 Mai 1977, în New York. A fost o actriță americană de film care și-a făcut cunoscută prezența ca o tînără stea în Epoca Jazzului, dar care mai tîrziu s-a transformat într-o vedetă a melodramelor psihologice. 

Joan Crawford a conturat o imagine plină de farmec pe ecran, apărînd adesea în imaginea femeii de carieră, de succes, cu o vestimentație elegantă. Aceasta a dansat în cluburile de noapte sub pseudonimul Billie Cassin, iar pînă în 1924 a jucat în musicaluri de pe Broadway, potrivit Britannica.

Pe micile ecrane, încă din 1925, Joan Crawford a dansat în mai multe filme populare, cum ar fi „Our Dancing Daughters” (1928), „Dance, Fools, Dance” (1931) și „Dancing Lady” (1933). Printre primele succese ca tînără actriță se numără „The Women” (1939), „Susan and God” (1940”, „Strange Cargo” (1940) și „A Woman’s Face” (1941).

Joan Crawford a fost căsătorită și cu președintele companiei Pepsi-Cola

Un punct de cotitură în cariera de actriță a fost dat de prestația pe care a avut-o în „Mildred Pierce” (1945), film pentru care a cîștigat un premiu Oscar. Este vorba despre povestea unei femei ambițioase și emoționale care se ridică de la statutul de ospătăriță la cel de proprietară de restaurant. Joan Crawford a fost căsătorită de mai multe ori, fiind vorba despre actorii Douglas Fairbanks Jr., Franchot Tone, Phillip Terry, dar și Alfred Steele, președintele companiei Pepsi-Cola.

O copilărie dură alături de Joan Crawford

După moartea celui din urmă soț, în 1959, Crawford a devenit directorul companiei, iar din această poziție a angajat-o pe prietena ei Dorothy Arzner pentru a filma mai multe reclame pentru Pepsi.

Fiica adoptivă a actriței, Christina, și-a publicat memoriile cu titlul „Mommie Dearest” (1978), o relatare a copilăriei dure pe care Christina, alături de un frate adoptat, au avut-o în mîinile mamei lor. O ecranizare a dezvăluirilor a fost produsă în 1981. (Descoperă.ro)