Iranul a sugerat că nu va răspunde presupusului atac al Israelului

Armata iraniană a dat de înţeles, Vineri, că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de Joi spre Vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube, transmite EFE, scrie Agerpres.

"Datorită vigilenţei noastre, s-a deschis focul în direcţia unor obiecte zburătoare", a declarat comandantul şef al Armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, agenţiei iraniene Defa Press, specializată în apărare.

Întrebat dacă Iranul va răspunde la presupusa agresiune, Mousavi a declarat: "S-a văzut deja răspunsul Iranului", într-o aparentă aluzie la atacul de Sîmbăta trecută asupra Israelului.

Autorităţile militare iraniene au confirmat că un atac cu drone a avut loc Vineri dimineaţă în provincia centrală Isfahan, care găzduieşte centre de producţie de rachete şi instalaţii nucleare.

"Sunetul are legătură cu tirurile sistemelor de apărare din Isfahan", a spus comandantul Armatei iraniene din provincia Isfahan, Siavosh Mihan-Dust, după ce televiziunea de stat iraniană a raportat la primele ore ale dimineţii că s-au auzit "explozii puternice" în această provincie. "Nu am avut nici o pagubă sau accidente", a adăugat militarul iranian.

Agenţia iraniană Fars a menţionat că sunetul a "trei explozii" a putut fi auzit în apropierea bazei aeriene Shekari, la Nord de Isfahan, pe fondul unor relatări din Statele Unite conform cărora Israelul ar fi atacat Iranul cu rachete.

Iranul a negat că ar fi avut loc un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea sa antiaeriană a doborît mai multe drone.

"Deocamdată nu există informaţii despre un atac cu rachete", a declarat purtătorul de cuvînt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian, pe contul său de socializare X. Sursa citată a indicat că apărarea antiaeriană a ţării a doborît "trei microdrone".

Televiziunea de stat a insistat că dronele proveneau din interiorul ţării, lucru care s-a întîmplat deja în trecut, ultimul caz cunoscut fiind în Aprilie 2023, cînd un complex militar a fost atacat cu trei drone în Isfahan.

Totodată, un oficial iranian a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters, că Teheranul nu plănuieşte să răspundă imediat Israelului. "Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am fost vizaţi de nici un fel de atac extern, iar discuţia se îndreaptă mai degrabă către o infiltrare decît un atac", a declarat oficialul citat.

Nici din Israel sau SUA nu a venit o confirmare. Nici Guvernul israelian, nici Pentagonul SUA nu au recunoscut oficial operaţiunea.

Cu toate acestea, o sursă oficială israeliană a confirmat, pentru The Washington Post, atacul aerian pe care Armata sa l-a efectuat în interiorul Iranului, ca răzbunare pentru bombardamentul iranian împotriva Israelului de Sîmbătă trecută.

Pe fondul confuziei cu privire la ceea ce se întîmpla, autorităţile aviatice au suspendat zborurile în Teheran, Shiraz şi Isfahan, doar pentru a le relua cîteva ore mai tîrziu.

Sîmbăta trecută, Iranul a lansat un atac cu rachete şi drone împotriva Israelului, ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian din Damasc de la 1 Aprilie, în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare, inclusiv doi generali, şi pe care Teheranul l-a atribuit statului israelian. La rîndul său, Israelul a promis represalii pentru atacul fără precedent de Sîmbătă.