ION ILIESCU, PUS SUB ACUZARE IN DOSARUL "MINERIADA"

Fostul președinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineață la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect pentru săvîrșirea infracțiunii contra umanității în dosarul "Mineriada".

El nu a făcut declarații la intrare, nici după ce a stat de vorbă cu procurorii.

La Parchetul General a ajuns miercuri dimineață și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, în legătură cu același dosar. "Pînă nu se lămuresc de către instanță circumstanțele acestor regretabile victime...", a declarat Măgureanu, adăugînd că nu își reproșează nimic "în legătură cu morți".

"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvîrșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constînd în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Sursa: Agerpres