INUTILA RUSOFOBIE

Profesorul în domeniul politicii de stat Noralv Veggeland a indicat într-un interviu recent, acordat ziarului Nationen, asupra faptului că SUA este singurul imperiu global militar și politic. Statele Unite dispun de circa 800 de baze militare peste hotarele sale. Pentru comparație: Rusia are doar două baze militare dincolo de teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Și ambele sînt situate în Siria.

Rusia negociază cu Belarus crearea unei baze militare, dar, deocamdată, totul e la nivel de intenție. Însă presa din Europa încearcă să inoculeze ideea că Rusia reprezintă o amenințare pentru SUA și Occident. Da, Rusia a realipit Crimeea, însă afirmația că Moscova ar avea planuri de agresiune militară împotriva Occidentului nu este argumentată cu nimic.

După alegerea lui Trump în calitate de președinte al SUA, unele cercuri politice din Washington au devenit practic obsedate de ideea că Rusia ar amenința SUA. Senatorul republican John McCain afirmă că Moscova reprezintă o amenințare mai mare decît statul islamic. Periodic apar declarații precum că Rusia ar încerca să se implice în procesele electorale, însă fără nici un fel de dovezi. Nu e nici o îndoială că Moscova îi salută pe politicienii care vor relații bune cu Rusia, aici nu e nimic nou nici senzațional.

Problema multor politicieni constă în faptul că ei nu văd că Occidentul se comportă cu Rusia într-un asemenea mod, care nu corespunde propriilor valori declarate. Opoziția Kremlinului are susținerea Occidentului, atît verbală cît și financiară, iar uneori chiar ajutorul serviciilor secrete.

Europa Occidentală are nevoie de alte relații cu Rusia. Asta înseamnă să accepte faptul că deja Crimeea va rămîne a Rusiei. În același timp pot fi începute negocieri de perspectivă pentru a construi mecanisme eficiente și un nou sistem de soluționare a conflictelor.

Nu e nimic care ar indica la refuzul Moscovei să accepte tratativele cu Occidentul. În această ordine de idei trebuie anulate și toate sancțiunile anti-rusești.

După Klassekampen, Norvegia