Instituirea evaluarii performantelor procurorului general a fost aprobata in lectura finala

Deputați au votat astăzi pentru Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura finală. Documentul prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor procurorului general, transmite MOLDPRES.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general. În urma examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărîre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărîrii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

Evaluarea performanțelor procurorului general se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decît o dată pe an.

În cea de-a doua lectură au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de procuror general. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, procurorul general interimar urmînd a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. (MOLDPRES)