INITIATIVA PENTRU SELECTAREA DIRECTORULUI CNA FARA CONCURS
Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate propun ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Or, în prezent, legislația prevede că directorul CNA este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică.
Într-un proiect de lege, înregistrat în Parlament, se propune abrogarea alineatului, potrivit căruia „candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs, organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic”.
Autorii inițiativei argumentează necesitatea adoptării prezentului proiect de lege prin „percepția societății că concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere a unor autorități de către Parlament sau de Guvern nu în toate cazurile se soldează cu activitatea eficientă a acestor autorități în realizarea interesului public”.
„Experiența organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că în multe cazuri în cadrul acestor concursuri nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați, fiind prezent un interes politic de a promova „candidații preferați” și a descalifica „candidații incomozi”. În alte cazuri cîștigătorii desemnați nu erau numiți în funcțiile de conducere respective, în aceste funcții fiind numite alte persoane”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Deputații PAS mai precizează că modificarea modalității de desemnare și numire a directorului CNA va contribui la responsabilizarea corpului de deputați în desemnarea unui sau mai multor candidați la funcția de director, în cazul vacanței funcției.
Prevederile privind alegerea pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat, rămîn aceleași.
Sursa: IPN