Inflatia din Germania si Spania atinge cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu

Inflaţia din Germania şi Spania atinge cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. În principala economie europeană, inflaţia importată ajunge la 13,7%, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani, informează mediafax.

Preţurile de consum din Spania cresc în cel mai accelerat ritm din 2012 încoace, influenţate de o creştere în sectorul energiei care alimentează inflaţia din regiune, conform Bloomberg, citat de ZF.

Banca Centrală Europeană (BCE) insistă că fenomenul inflaţionist se va dovedi a fi temporar, presiunile înregistrate de preţuri urmînd să dispară treptat începînd cu anul viitor.

Oficiul european de statistică Eurostat a anunţat luna trecută că produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 2% în Aprilie-Iunie prin comparaţie cu trimestrul precedent.

Spania a avut una dintre cele mai bune performanţe, cu un plus de 2,8% faţă de T1.

Prin raport cu T2/2020, cînd măsurile de carantină au adus economiile continentului la niveluri nemaiîntîlnite de la ultima criză financiară, PIB-ul zonei euro s-a apreciat cu 13,7%.

În Germania, inflaţia a înregistrat recent cea mai rapidă creştere din 2008, rezultatele fiind alimentate şi aici de industria energetică, dar şi de costurile mai mari pasate de către businessuri.

Preţurile de consum au crescut cu 3,4% în August, cu mult mai rapid decît procentul pe care BCE vrea să îl atingă în mod sustenabil pentru zona euro – 2%.

Consumul continuă să alimenteze revenirea zonei euro în ciuda creşterii numărului de cazuri de Covid-19

Inflaţia importată de către Germania ajunge în prezent la 15%, cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii, subliniind astfel dificultăţile cu care se confruntă businessurile pentru a-şi menţine nivelul de producţie pe linia de plutire.

Potrivit unui studiu citat de Bloomberg, estimările privind preţurile de vînzare din zona euro au crescut într-un ritm record în industrie, retail şi construcţii.