Indonezia si SUA organizeaza un exercitiu militar comun in perioada 1-14 August

Circa 4.000 de militari, în principal din Indonezia şi SUA, vor participa la un exerciţiu militar comun săptămîna viitoare, care subliniază „importanţa pe care o dăm unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise”, a declarat,Vineri, un responsabil militar american de rang înalt, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Exerciţiul anual „Super Garuda Shield”, despre care SUA susţin că este „semnificativ mai mare în amploare şi în obiective decît exerciţiile precedente”, are loc în contextul tensiunilor sporite cu China.

Generalul maior Stephen G. Smith, care va conduce operaţiunile la sol din cadrul exerciţiului, le-a spus jurnaliştilor, Vineri, la Jakarta, că acţiunea nu trebuie percepută ca răspuns la orice tensiuni.

„Acest exerciţiu nu este o ameninţare şi nu trebuie perceput ca o ameninţare pentru nimeni, nicăieri. Este pur şi simplu un exerciţiu armată cu armată”, a spus el.

Tensiunile şi retorica au luat avînt în această săptămînă, în contextul informaţiilor că preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze o vizită în Taiwan în luna august.

Preşedintele american, Joe Biden, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au reuşit însă, în mare parte, să evite orice escaladare în convorbirea telefonică pe care au avut-o Joi, ceea ce sugerează că nici una dintre părţi nu vrea o nouă criză în strîmtoarea Taiwan, fiind mai degrabă preocupate de probleme economice interne, comentează Reuters.

Exerciţiul regional urmează să se deruleze între 1 şi 14 August pe insulele indoneziene Sumatra şi Kalimantan şi va implica, de asemenea, trupe din alte ţări, printre care Singapore, Australia şi Japonia, care participă în premieră.