INCIDENT PE AEROPORTUL DIN CHIŞINĂU: LIDERUL TRANSNISTRIEI, ÎMPIEDICAT SĂ MEARGĂ LA MOSCOVA

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a fost împiedicat luni seara să plece la Moscova prin sala VIP a Aeroportului Internaţional din Chişinău.

Un grup de aproximativ 20 de participanţi la războiul de pe Nistru, membri ai Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova, i-a blocat accesul acestuia spre sala VIP şi nu i-a permis să treacă.

"Jos teroriştii! Ruşine! Jos separatiştii! Vin bandiţii şi trec pe aici. Copiii noştri nu pot să meargă la şcoală în stînga Nistrului, iar ei umblă liber pe aici", declarau veteranii de război.

O scurtă încăierare s-a iscat între ei şi gărzile de corp ale liderului transnistrean, după ce unul dintre bodyguarzii lui Şevciuk a încercat să-i dea la o parte.

În cele din urmă, liderul transnistrean, ajutat de bodyguarzi, a ajuns la avion pe o uşă de serviciu.

Poliţia de frontieră moldoveană a intervenit, punînd capăt incidentului. O parte din grupul de veterani, împreună cu cîteva gărzi de corp ale liderului transnistrean, au mers la poliţie, dar toate persoanele reţinute au fost la scurt timp eliberate.

Serviciul de presă al regimului separatist de la Tiraspol a declarat pentru agenţia rusă de presă Interfax că la originea incidentului s-ar afla serviciile speciale moldovene, pe care le-au acuzat de «provocare».

Din luna martie, autorităţile ucrainene le-au interzis liderilor transnistreni accesul pe teritoriul Ucrainei, avînd în vedere legăturile strînse ale regimului de la Tiraspol cu Moscova. Astfel singura lor cale de a ajunge în Rusia trece prin aeroportul din Chişinău.

Sursa: Agerpres