Incepind cu data de 13 Septembrie, Armata ucraineana a doborit peste 300 de drone de fabricatie iraniana

Ucraina a doborît peste 300 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană pe care Moscova le folosește pentru a paraliza infrastructura critică, începînd cu 13 Septembrie, potrivit lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvînt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene, citat de CNN , informează mediafax.

Ucraina și aliații occidentali au acuzat Rusia că obține drone din Iran, în timp ce se străduiește să își refacă propriile stocuri de muniție. Iranul a negat trimiterea dronelor către Rusia.

Într-un briefing pentru jurnaliști, Ihnat a declarat că Moscova „schimbă tactica pentru că nu mai are suficiente rachete. Rămîn fără rachete Iskander. Alte tipuri de rachete sunt, de asemenea, puține”.

„În ultima vreme, au lovit doar infrastructuri critice și infrastructuri energetice, fără a arăta interes pentru obiective militare”, a adăugat el.

Campania aeriană a Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene și a altor infrastructuri esențiale s-a bazat pe dronele de atac, care sunt proiectate să se prăbușească pe o țintă și să explodeze. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale a fost „distrus” în ultima lună.

Dronele sunt adesea lansate la primele ore ale dimineții, cînd pot fi detectate doar de sistemele radar ale Ucrainei, a declarat Ihnat.