INCENDIUL DE LINGA KIEV NU VA AFECTA R. MOLDOVA SI NICI ALTE STATE DIN EUROPA

Incendiul izbucnit la începutul acestei săptămîni la un depozit petrolier de lîngă Kiev nu va afecta Republica Moldova şi nici alte state din Europa, sînt de părere ecologiştii şi responsabilii pe probleme de mediu de la Chişinău, după cum informează televiziunea publică locală.

Specialiştii dau asigurări că, deşi în aer au ajuns substanţe nocive, acestea nu pun în pericol sănătatea oamenilor şi nici nu favorizează apariţia ploilor acide.

''Aş vrea să liniştesc populaţia, aceste ploi acide despre care se vorbeşte în prezent nu sînt identificate încă pe teritoriul Moldovei, mai ales PH-ul este unul neutru, ceea ce ne linişteşte pe toţi'', a declarat Gavril Gîlcă, şef al Direcţiei de Monitorizare a Calităţii Mediului, Hidrometeo.

La rîndul său, Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, a afirmat că nu există niciun pericol pentru Republica Moldova în perioada imediat următoare.

Anterior, Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev, a declarat că, după incendiul care face ravagii de luni seara la un depozit petrolier de lîngă Kiev (30 km sud-vest de capitală), există un risc ridicat de ploi acide în Ucraina şi ţări din Europa, ca urmare a emisiilor de substanţe nocive în atmosferă. El a afirmat totodată că eliberarea de substanţe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli.

Incendiul care a izbucnit la un rezervor cu o capacitate de 900 metri cubi nu a fost stins nici pînă acum. Flăcările s-au propagat şi la alte 14 rezervoare. În urma incendiului au murit patru oameni, iar 12 au fost răniţi. Miercuri dimineaţă, localnicii de lîngă pădurea din apropierea Kievului au anunţat că şi acolo a izbucnit un incendiu.

Sursa: Agerpres