«IN UCRAINA, UE NU PARE O SUPERPUTERE, CI UN PITIC»

Uniunea Europeană (UE) nu acordă suficient ajutor Ucrainei, pentru soluţionarea situaţiei din Donbas, a declarat eurodeputatul polonez, Jacek Emil Saryusz-Wolski (PPE), în cadrul dezbaterilor pe marginea Ucrainei organizate la Parlamentul European, notează Ukrainskaia Pravda, citată de agenţia de presă Unian.

«De ce facem pentru Ucraina mai puţin decît pentru Somalia? Trebuie să recunoaştem că nimeni nu i-a promis Ucrainei ajutor militar. Acum, ea a rămas singură împotriva agresiunii ruse», a spus parlamentarul european.

Jacek Saryusz-Wolski a ironizat, de asemenea, declaraţia şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, conform căreia UE trebuie să devină o «putere mondială» în problema menţinerii păcii şi promovării drepturilor omului. «În Ucraina, UE seamănă mai mult nu cu o superputere, ci cu un pitic! Ne ascundem după cineva: după SUA, OSCE, sau chiar după anumite state-membre, însă noi ca atare (UE) nu depunem eforturile necesare!», şi-a exprimat nemulţumirea eurodeputatul polonez.

În acelaşi timp, Saryusz-Wolski a subliniat că soluţionarea conflictului din Ucraina este posibilă doar pe calea unor acţiuni hotărîte din partea ţărilor UE.

Jacek Emil Saryusz-Wolski este autorul unuia dintre proiectele rezoluţiei Parlamentului European ce urmează să fie votat joi, 15 ianuarie. UE este gata să înceapă o nouă pagină în relaţiile cu Rusia, însă nu va reveni la nivelul «business as usual», a anunţat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini.

Sursa: Agerpres