IN SESIUNEA DE TOAMNA, PARLAMENTARII S-AU INTRUNIT IN DOAR ZECE SEDINTE
În sesiunea parlamentară de toamnă, care a început pe 1 septembrie, deputații s-au întrunit în doar zece ședințe plenare. Numărul ședințelor este aproape în jumătate în comparație cu sesiunea de primăvară, cînd au fost desfășurate 18 ședințe plenare.
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului precizează într-un răspuns pentru IPN că durata ședințelor din sesiunea de toamnă a fost de 60 de ore, comparativ cu mai bine de 121 de ore, în sesiunea parlamentară de primăvară.
În total, în perioada 21 iulie și 31 decembrie 2020, au fost înregistrate 190 de inițiative legislative.
În sesiunea de toamnă, Parlamentul a adoptat 95 de acte normative, în comparație cu cele 164 de acte legislative votate în sesiunea de primăvară. Dintre cele 95 de acte adoptate, 77 sînt legi (76 organice și una ordinară), iar restul – 18 – sînt hotărîri. Autorii a 42 de acte adoptate, din numărul total, sînt deputații, iar autorul a 44 dintre ele este Guvernul. Autorul a șapte acte normative a fost președintele țării, iar două acte adoptate au fost înainte de Biroul Permanent al Parlamentului.
Ultima ședință plenară din sesiunea de toamnă s-a încheiat pe 16 decembrie, seara tîrziu. Însă, peste cîteva zile, Biroul permanent al Parlamentului a decis convocarea forului legislativ în două ședințe a unei sesiuni extraordinare. Din cele două ședințe, s-a desfășurat doar una. Amînată a fost ședința la care urma să fie dezbătută moțiunea asupra activității Guvernului, după ce premierul Ion Chicu a anunțat că demisionează. A două ședință, care a avut loc, a fost ședința solemnă de învestitură a președintelui Republicii Moldova.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni.
Sursa: IPN