IN ROMANIA SI POLONIA SE POATE, DE CE NU SI IN RM?

Despre cum producătorul moldovean este adus la sapă de lemn şi umilit de către politicieni şi mafioţi

Autor: Mihai CONŢIU

Probabil unii dintre cititorii noştri ştiu că, în România, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 11 Iulie 2016, "Legea supermarketurilor", prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare de provenienţă autohtonă, pe lanţul scurt. În plus, legea introduce noi termene de plată, mai scurte, pentru produsele proaspete, dar şi eliminarea aşa-numitelor "taxe de raft", prevederi care i-au pus pe jar pe comercianţi.

Pe de altă parte, în Polonia, preşedintele conservator Andrzej Duda a promulgat o lege potrivit căreia a fost introdus un nou impozit progresiv pe comerţul cu amănuntul, botezat „impozit pe supermarketuri”. Noul impozit va garanta „egalitatea de drepturi şi de şanse a micilor comercianţi polonezi în raport cu marii jucători din sectorul distribuţiei”, respectiv marile lanţuri străine care au o prezenţă puternică în Polonia. Potrivit Organizaţiei companiilor poloneze din sectorul comerţului şi distribuţiei (POHiD), care reprezintă interesele companiilor de distribuţie în special a grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, a companiilor germane Kaufland, Lidl şi Metro, a grupului portughez Jeronimo Martins sau a celui britanic Tesco, un număr de zece grupuri de distribuţie cu capital străin ar urma să verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distribuţie. POHiD crede că noua măsură fiscală este o dovadă a xenofobiei faţă de un sector care a investit 50 de milioane de euro în Polonia şi a creat 200.000 de locuri de muncă.

Să reţinem, în primul rînd, că este vorba despre două ţări membre ale UE, în care astfel de legi îşi fac cu greu locul prin hăţişul birocratic şi restrictiv al Bruxellesului. Aceste măsuri legislative naţionale asiguratorii îşi găsesc legitimitate prin aceea că este vorba despre producătorul autohton, care nu trebuie să fie sufocat, falimentat de concurenţa neloială a marilor producători internaţionali, ale căror mărfuri, de cele mai multe ori, nu sînt mai calitative decît cele autohtone, ci poate doar mai atractiv ambalate şi expuse unei publicităţi obsedante.

Prin urmare, de ce nu este posibil să fie elaborată o astfel de lege şi în RM? De ce marile şi micile magazine să nu fie obligate să vîndă producţie autohtonă într-o proporţie obligatorie de măcar 51%? Piaţa RM este sufocată de produse de o calitate îndoielnică, chiar dacă este aparent atractivă, aduse din Turcia, Ucraina sau mai ştiu eu de unde? Este! De ce să se ducă producătorul moldovean tocmai în Rusia sau Ucraina ca să-şi vîndă merele, perele, nucile, prunele, roşiile, cartofii ceapa, compoturile, strugurii brînza etc., cînd ar fi mai bine să existe centre raionale de colectare care să livreze aceste produse către lanţurile de magazine?

În contextul interminabilei crize economice din RM, o astfel de lege nu doar că ar stimula producătorul autohton, dar ar atenua serios şi efectele crizei. Mai mult decît atît, „strategii economici” din RM ar trebui să se gîndească la extinderea gamelor de produse autohtone, care ar trebui comercializate cu prioritate. Este plină piaţa de boarfe şi încălţăminte aduse din Turcia sau de la Odessa, iar asta în contextul în care produsele textile şi de îmbrăcăminte moldoveneşti nu sînt cu nimic mai prejos.

Cînd spun toate acestea, mă gîndesc la fostul ambasador al Poloniei, care, în cadrul discuţiilor purtate cînd ne-a vizitat redacţia, ne-a spus că tocmai prin astfel de măsuri ţara sa a fost ocolită de criza economică mondială. E drept că, la fel ca şi în cazul Poloniei, este nevoie nu doar voinţă politică, ci şi de conştiinţă cetăţenească participativă la nivel naţional. Anume moldovenii cei mulţi trebuie să înţeleagă că şi prin procurarea de produse autohtone îşi vor scoate ţara din sărăcie, iar asta prin masive campanii naţionale de informare în masă. Să zicem că moldovenii ar înţelege să se conformeze unor astfel de deprinderi benefice şi, de ce nu?, chiar patriotice, dar ce ne facem cu politicienii, cu guvernanţii? Ei înţeleg acest lucru? Deocamdată o tot ţin cu integrarea europeană şi se bazazeză doar pe relaţiile diplomatice îndoielnice ale integratorului de meserrie Iurie Leancă.

Tocmai în guvernanţi stă problema! Guvernanţii şi marii mafioţi cu care se află în complicitate sînt cei care îşi extrag averi imense din aceste importuri, care sînt patronate de ei, în detrimentul producătorului autohton, în dispreţ faţă de munca lui istovitoare. Acesta este şi motivul pentru care niciodată politicieni mascaţi de tipul lui Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi complicii lor din coaliţia de guvernare nu vor dori niciodată să voteze astfel de legi. Toţi au de cîştigat tocmai din îngenuncherea şi umilirea producătorului autohton, cultivîndu-le moldovenilor deprinderea de a cumpăra din magazine marfă importată prin firmele lor intermediare, prin firmele de import ale unora care le dau şi lor procentele de rigoare.

Particularizînd, Chirtoacă, indirect, de exemplu, din gunoiştile de pieţe din Chişinău, în special din Piaţa Centrală, îi dezavantajează pe producătorii autohtoni nu doar prin aceea că sînt concuraţi de produse de import turceşti sau ucrainene, dar şi prin aceea că marea majoritate a legumelor, fructelor etc. sînt vîndute de intermediari, care îi condiţionează pe producătorii direcţi să le vîndă mărfurile la preţuri cu mult sub cele cu care le revînd ei. Nu oricine are prioritate la tarabele din această piaţă!

În general, la cum se prezintă astăzi, întreaga piaţă de desfacere din această ţară sabotează grav economia naţională, iar asta întru îmbogăţirea permanentă a îmbuibaţilor de la guvernare. Într-un alt registru, fără a intra în alte detalii, este suficient să ne gîndim la mafia care comercializează medicamente dintre cele mai ucigaşe cu putinţă, iar asta la preţuri dintre cele mai năucitoare, dacă ar fi să le comparăm cu cele similare din România, care sînt de două sau de trei ori mai ieftine. Practic, dacă vrei un medicament eficient, trebuie să cauţi unul produs în Vest, căci cele importate din alte părţi nu-ţi dau siguranţa că nu sînt fabricate ca şi vodca falsificată – prin cine ştie ce subsoluri!

Ce spune coordonatorul alianţei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, – are curajul să dea ordin ca să fie elaborate astfel de legi, să-şi mai lase şi el de la gură? Deocamdată ne scrie poveşti pe Facebook. Şi noua guvernare îi crede proşti pe moldoveni. La fel ca occidentalii care ne ţin în această mîzgă a stabilităţii iluzorii. Moldova este un lagăr de concentrare administrat de nişte căpcăuni.