In relatiile Germaniei cu Rusia, razboiul din Ucraina a provocat o ruptura epocala

Invazia rusă în Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei „case comune europene”, a declarat Vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strînse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare de epocă.

„Cînd ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi”, a spus Steinmeier. „Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte”, a afirmat preşedintele german.

„Şi pe noi, în Germania, ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, prin îngrijorările privind extinderea războiului într-un foc mistuitor în Europa”, a mai spus el.

Preşedintele Steinmeier, al cărui rol este în mare parte unul ceremonial, a afirmat, în discursul său, că preşedintele rus Vladimir Putin este personal responsabil pentru tulburările din Europa şi a condamnat „obsesia sa imperială”.

„Urmează ani mai grei, ani dificili”, a mai spus şeful statului german.