IN NUMELE LUI PLAHOTNIUC SI AL MAIEI PAS VREA CAPUL LUI STOIANOGLO

Unde-s adevărații justițiari profesioniști, civici și politici anti-oligarhici care trebuie să-l sprijine?

Liderii PAS și Maia Sandu nu vor justiție, ei vor răzbunare. Nu se vor ocupa cu nimic altceva, decît cu răzbunarea. Pe toate planurile și în toate instituțiile statului. PAS este Partidul Urii. De cînd au apărut ”gălbiorii” ura e prezentă în toate sferele vieții societății moldovenești. Masele sunt setoase de sînge și vor aplauda. Pînă în clipa în care li se va face foame…

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este cel mai de seamă justițiar pe care Plahotniuc, PAS și Maia Sandu vor să se răzbune. Îndepărtarea lui, de asemenea, mai este dorită de Viorel Morari și Gheorghe Cavcaliuc, care-l consideră un pericol real (penal) pentru ei, dar și de clica politică aservită lui Plahotniuc și implicată în furtul miliardului, înstrăinarea aeroportului etc. Îndepărtarea din funcție a lui Stoianoglo înseamnă îndepărtarea de pericol a celor pomeniți. Stoianoglo demonstrează că e tipul de justițiar meticulos, sigur pe sine și insensibil față de ”ademenirile” cu iz strict politic.

Legat de furtul miliardului, Stoianoglo e nevoit ca să redescopere, cu răbdare și profesionalism, toate urmele acoperite de către slujbașii lui Plahotniuc din Procuratură și nu numai. Cei din PAS care îi cer demisia, printre care și Dumitru Alaiba, o fac, în primul rînd, din exces de zel slugarnic față de președinta Maia Sandu, dar și pentru că Alaiba mai este și în serviciul oligarhului fugar. Aici mă refer și la faptul că, prin complicitate politică, nu neapărat inculpată penal, Stoianoglo poate ajunge și la ”rădăcina guvernamentală” prin care Maia Sandu a votat acoperirea furtului miliardului din buzunarele cetățenilor. Totodată, Stoianoglo mai poate dezvălui și o serie de conexiuni ale lui Vlad Filat cu concepția profitabilă a schemei furtului miliardului. Tot așa, se poate ajunge la uitatul mare vinovat Dorin Drăguțanu, precum și la Iurie Leancă, Lazăr etc.

Se vede treaba că se dorește capul lui Stoianoglo pentru că nu a dat de înțeles că va accepta subordonare politică. Cam acesta ar fi și motivul pentru care, absolut diversionist și inabil, îi impută lui Stoianoglo ”vina de a-l fi eliberat pe Platon”. Nimeni nu l-a întrebat pe Stoianoglo, mă refer la cei din PAS, dacă a reușit să afle cîți bani i-a oferit Plahotniuc lui Poroșenko pentru a-l extrăda ilegal în Republica Moldova pe Platon; dacă nu cumva fostul premier Pavel Filip este curierul care i-a înmînat banii lui Poroșenko în schimbul răpirii banditești a lui Platon și aducerea lui ilegală în fața Justiției lui Plahotniuc.

Acestea și multe altele sunt motivele pentru care cei din PAS vor înlăturarea ilegală a lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Ca profesionist, Stoianoglo e mult prea serios și profesionist pentru gusturile rapace ale celor din PAS. În acest context, întrebăm: Unde-s adevărații justițiari profesioniști, activiști civici și politicieni anti-oligarhici care trebuie să-l sprijine? Sprijinindu-l pe Stoianoglo, în realitate, este sprijinită autentica reformă Justiției atît de des invocată demagogic de către cei din PAS! Dar cine le-a dat celor din PAS licență de reformare a justiției?

Mihai CONȚIU