In noaptea aceasta, Gala Globurile de Aur revine in forta

Cea de-a 80-a gală anuală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc în această noapte la Los Angeles în format fizic şi în prezenţa unui număr mare de staruri de film şi de televiziune, după „ceremonia mută” din 2022, care nu a fost televizată, informează DPA.

Gala de anul trecut a fost transformată în ultima clipă într-un „eveniment privat” de organizatorii săi – Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA) –, după ce această organizaţie a fost puternic criticată din cauza absenţei membrilor de culoare în rîndurile sale.

Ceremonia din această noapte, care va avea loc la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles şi va fi găzduită de actorul american de comedie Jerrod Carmichael, se va desfăşura din nou în format fizic şi în prezenţa multor personalităţi din industria de divertisment.

Mai multe staruri din Marea Britanie, inclusiv Emma Thompson, Olivia Colman, Bill Nighy şi Daniel Craig, au primit nominalizări în categorii importante ale acestor premii, care au fost anunţate luna trecută.

Olivia Colman se numără printre artistele nominalizate la categoria „cea mai bună actriţă într-un lungmetraj – dramă”, datorită rolului principal pe care îl interpretează în filmul „Empire Of Lights” şi va concura cu Cate Blanchett („Tar”), Viola Davis („The Woman King”), Ana De Armas („Blonde”) şi Michelle Williams („The Fabelmans”).

În categoria masculină echivalentă, ”cel mai bun actor într-un lungmetraj – dramă”, Bill Nighy („Living”) a fost nominalizat alături de Austin Butler („Elvis”), Brendan Fraser („The Whale”), Hugh Jackman („The Son”) şi Jeremy Pope („The Inspection”).

Brendan Fraser a anunţat deja că nu va fi prezent la gala Globurilor de Aur dacă va fi nominalizat, în urma unui presupus incident care ar fi avut loc în 2003. În 2018, actorul american a dezvăluit că a fost agresat sexual de un fost preşedinte al HFPA, Philip Berk.

Două superproducţii, filmele „Avatar: The Way Of Water” şi „Top Gun: Maverick”, au fost nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj – dramă”, alături de peliculele „Elvis”, ”The Fabelmans” şi „Tar”.

Filmele nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj – comedie/musical” sunt ”The Bunshees Of Inisherin”, ”Everything Everywhere All At Once”, ”Glass Onion: A Knives Out Mistery”, ”Babylon” şi ”Triangle Of Sadness”.

În categoria „cea mai bună regie”, nici o femeie nu a fost nominalizată, trofeul urmînd să fie atribuit unuia dintre cineaştii următori: Daniel Kwan, Daniel Scheinert („Everything Everywhere All At Once”), Baz Luhrmann („Elvis”), Martin Mcdonagh („The Banshees of Inisherin”), Steven Spielberg („The Fabelmans”) şi James Cameron („Avatar: The Way Of Water”).

Taylor Swift va concura cu alte superstaruri pop, precum Rihanna şi Lady Gaga, la categoria „cel mai bun cîntec original”, după nominalizările primite pentru piesele „Carolina”, ”Lift Me Up”, respectiv „Hold My Hand”.

Luni, HFPA a anunţat un al doilea grup de celebrităţi care vor înmîna trofee în cadrul galei, printre care se vor afla Letitia Wright, Jenna Ortega, Jennifer Coolidge, Jennifer Hudson, Salma Hayel şi Hilary Swank.

Ele se vor alătura listei iniţiale de prezentatori deja anunţaţi, pe care se regăsesc Anna De Armas, Quentin Tarantino şi Jaime Lee Curtis.

Actorul de comedie Eddie Murphy va primi premiul onorific Cecil B DeMille în cadrul galei.

HFPA a anunţat totodată că Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la ceremonia din acest an, în cadrul căreia va transmite prin videoconferinţă un mesaj de pace. El va fi prezentat de actorul Sean Penn.

Anul trecut, în urma criticilor primite de HFPA, cîştigătorii galei au fost anunţaţi prin actualizări periodice publicate pe site-ul oficial al Globurilor de Aur şi pe conturile acestor trofee de pe reţelele de socializare, după ce postul american de televiziune NBC a refuzat să difuzeze evenimentul.

HFPA a promis la scurt timp după aceea că se va reforma şi a implementat o serie de schimbări pentru a remedia problemele sale de natură etică şi de incluziune.

Cea de-a 80-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc de la ora 01:00 GMT (03:00 ora Republicii Moldova; n.red.) şi va fi transmisă live de postul de televiziune NBC şi de platforma de streaming Peacock.