In Mariupol, au fost amplasate camioane din care ruleaza propaganda rusa

Camioane albe din care este difuzată propagandă rusească cu ajutorul unor ecrane de dimensiuni mari circulă prin oraşul asediat şi lăsat fără apă şi electricitate, putînd văzute mai ales în preajma punctelor de ajutor umanitar pentru locuitori, relatează The Guardian.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a publicat imagini cu camioanele pe care le numeşte „complexe mobile de informare” şi din care sunt rulate buletine de ştiri şi dezbateri politice unde invitaţii vorbesc în favoarea invaziei ruse a Ucrainei.  

Un astfel de camion a fost amplasat chiar în apropiere de ruinele teatrului dramatic din Mariupol unde cîteva sute de civili au fost îngropaţi în urma unui bombardament ţintit în luna Martie.  

„Locuitorii din Mariupol au fost ţinuţi într-un vid informaţional vreme de trei luni din cauza lipsei de electricitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.  

„Practica <nu au mîncat, dă-le minciuni> capătă avînt. Este cinism la cel mai înalt nivel”, a scris consilierul prezidenţial Petro Andriuşcenko.

„Adevărul şi propaganda. Aceasta este lumea rusă”, a reacţionat şi Anton Gedraşenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne, alături de un clip ce arată camioanele albe pe fundalul oraşului distrus.  

Această „paşaportizare” este considerată în Ucraina un pas către anexarea unor teritorii după ce acestea ar fi locuite de populaţie rusă.