In Iran, a avut loc prima executie a unui barbat condamnat pentru participarea la proteste

Autoritățile din Iran au efectuat, Joi, prima execuție a unui bărbat condamnat pentru participarea la protestele antiguvernamentale, informează mediafax.

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar condamnat pentru participarea la recentele mișcări antiguvernamentale. Mohsen Shekari a fost spînzurat Joi dimineață, după ce a fost găsit vinovat de către un Tribunal revoluționar de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, a anunțat presa de stat, potrivit BBC.

El a fost acuzat că a fost un „răzvrătit” care a blocat un drum principal din Teheran la 25 Septembrie și a rănit cu un cuțit un membru al forțelor paramilitare Basij. Un activist a declarat că acesta a fost condamnat în urma unui „proces-spectacol”.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul organizației Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris, pe Twitter, că execuțiile protestatarilor se vor înmulți dacă autoritățile iraniene nu se vor confrunta cu „consecințe rapide la nivel internațional”.

Sistemul judiciar iranian a anunțat, pînă în prezent, că 11 persoane au fost condamnate la moarte, în legătură cu protestele care au început la mijlocul lunii Septembrie, după moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani, care a fost reținută de Poliția Morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „în mod necorespunzător”.

Protestele conduse de femei s-au răspîndit în aproape toată țara și sunt considerate una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979.

Liderii iranieni le-au descris ca fiind „revolte” instigate de dușmanii străini ai țării și au ordonat forțelor de securitate să le „trateze cu hotărîre”.

Pînă în prezent, cel puțin 475 de protestatari au fost uciși în lupte și 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA). Aceasta a raportat și moartea a 61 de membri ai personalului de securitate.