IN GERMANIA AU LOC NEGOCIERI DURE PENTRU FORMAREA MAJORITATII PARLAMENTARE

În pline negocieri pentru formarea unei majorități în Germania, unul dintre liderii partidului liberal FDP spune că formaţiunea sa politică trebuie să se coordoneze strîns cu Verzii pentru a evita repetarea unei coaliţii între conservatori (CDU/CSU) şi social-democraţi (SPD), relatează MOLDPRES cu referire la G4media.

O aşa-numită „mare coaliţie” între centru-dreapta şi centru-stînga a existat în mandatul precedent, iar liderul coaliției a fost Angela Merkel. Acum însă, autoritatea incontestabilă a doamnei Merkel nu are o importanță decesivă, dat fiind retragerea sa din politică.

„Trebuie să fim atenţi ca, în cele din urmă, să nu ne încurcăm atît de mult cu Verzii încît să nu poată exista decît o mare coaliţie”, a declarat luni la un post de televiziune, secretarul general al liberalilor, Volker Wissing.

Wissing a mai spus că respectiva experienţă arată de ce „lucrurile trebuie să fie coordonate strîns de această dată”. El a declarat că, în primul rînd, încă aşteaptă discuţiile Verzilor cu CDU/CSU. „Apoi vom face propria evaluare internă şi le vom compara pe cele două”, a afirmat el.

Atît social-democrații, care au obţinut cele mai multe mandate în noul Bundestag, cît şi conservatorii, care s-au poziţionat pe locul al doilea, la mică diferenţă, acţionează pentru crearea unei posibile alianţe de guvernare care să îi includă deopotrivă pe Verzi şi FDP. Ar fi prima alianţă formată din trei partide de după primii ani postbelici în Germania.

Liberalii sînt evident mai aproape ideologic de CDU, iar ecologiştii sînt mai compatibili cu SPD. Negocierile se află într-un proces anevoios și imprevizibil.