In aceasta Iarna, milioane de ucraineni isi vor pune viata in pericol, precizeaza OMS

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, Luni, că Iarna va „pune în pericol” viețile a milioane de ucraineni, după seria de atacuri devastatoare ale Rusiei asupra rețelei energetice a țării, informează mediafax.

„Pur și simplu, această Iarnă va fi despre supraviețuire”, a declarat presei Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, în timpul vizitei sale la Kiev.

„Această Iarnă va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a spus el, potrivit AFP.

Deteriorarea infrastructurii energetice a Ucrainei, cauzată de numeroasele atacuri cu rachete, „are deja efecte de knock-out asupra sistemului de sănătate și asupra sănătății oamenilor”, a spus Kluge.

El a precizat că OMS a înregistrat peste 700 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în Februarie.

Kluge a subliniat „o încălcare clară” a dreptului umanitar internațional.

„Atacurile continue asupra infrastructurii sanitare și energetice înseamnă că sute de spitale și unități de sănătate nu mai sunt pe deplin operaționale”, a spus Kluge.

„Ne așteptăm ca alte două-trei milioane de persoane să își părăsească locuințele în căutarea căldurii și a siguranței”, a avertizat acesta: „Acestea se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv cu infecții respiratorii precum Covid-19, pneumonie, gripă și cu riscul grav de difterie și rujeolă în rîndul populației insuficient vaccinate”.