IMPORTANTA VOTULUI OBLIGATORIU
Dezinteres ca și în cazul revenirii la reforma administrativ-teritorială
Autor: Mihai CONȚIU
Participarea cetățenilor la procesul de votare este obligatorie în 32 de ţări ale lumii, dintre care 6 sunt din Uniunea Europeană. Este dificil de spus dacă votul obligatoriu ar avea efecte benefice în societate. În acest sens, firește, există argumente pro şi contra. Prin obligativitatea votului, anulezi absenteismul, ca formă de protest electoral. Dar, totodată, la urne, buletinul de vot poate fi anulat, ceea ce constituie un protest oarecum echivalent, deşi anularea poate fi şi involuntară. Ţările europene unde votul este obligatoriu sunt: Cipru, Grecia, Luxemburg, Belgia, Italia si Portugalia
În Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia absenţa nemotivată de la vot se pedepseşte cu amendă, iar pentru belgieni cumulul de absenţe duce la ştergerea de pe listele electorale. În Grecia, cei care nu votează pot avea dificultăți în obținerea unui pașaport sau a permisului de conducere. În Italia şi Portugalia, votul este obligatoriu, doar teoretic, pentru ca absenteismul nu se pedepseşte.
Într-o Țară atît de fragilă democratic așa cum este Republica Moldova, votarea obligatorie ar fi trebuit să fie legiferată încă de la declararea independenței de Stat. Această condiție trebuia să fie indusă în conștiința moldovenilor ca o încununare a libertăților și drepturilor de care au fost lipsiți în perioada URSS. Atunci cîștigau ”cei care trebuia”, după 1991, însă, moldovenilor trebuia să li se inoculeze adevărul că la Putere ajunge doar cel votat majoritar de către ei. Raportat la populația reală a întregii Țării, observăm că absolut nici o guvernare nu a obținut votul majorității populației Republicii Moldova, fie că vorbim despre fosta guvernare majoritară comunistă de pînă în 2009, fie că ne referim la actuala guvernare a PAS. Tot timpul, Țara a fost guvernată de către partide sau coaliții de partide votate de către o minoritate a cetățenilor Republicii Moldova.
De ce nici o guvernare cu puteri absolute în Stat nu a fost și nu este interesată de introducerea votării obligatorii? Păi, cam din aproximativ aceleași motive pentru care se preferă actuala administrație teritorială raională de tip sovietic! Cu cît există mai multe raioane, spre deosebire, de exemplu, de județe ori regiuni, cu atît aparatul birocratic este mai numeros. Asta presupune, pentru fiecare partid ajuns la Putere, o puzderie de posturi bugetare bine plătite pentru clienții de partid, prieteni, neamuri etc. Vedeți cum se fură astfel și Țara, de fapt moldoveanul simplu plătitor de impozite?
Introducerea votării obligatorii, ca în Belgia, de exemplu, i-ar da moldoveanului responsabilități și libertăți pe care acum nici nu le bănuiește pentru că nu i-a spus nimeni. Politicianului de la Putere, de ieri și de astăzi, nu-i convine introducerea obligativității votului, sub amenințarea sancțiunilor administrative, deoarece: l-ar costa însutit sau înmiit cumpărarea de voturi; n-ar mai avea control asupra unui segment de alegători clar delimitat (inclusiv în absența raioanelor); nu ar mai putea, prin intermediul CEC, să trișeze cu adevăratul număr de cetățeni care au votat și tot așa!
Dacă, într-adevăr, s-ar dori o selecție riguroasă și democratică a celor care ajung la Putere în această Țară, atunci introducerea votului obligatoriu, inclusiv pentru cei care dețin cetățenia Republicii Moldova și locuiesc în străinătate (cu sancțiuni chiar mai dure decît cele din Belgia sau Grecia), ar trebui să fie o prioritate națională, inclusiv reforma administrativ-teritorială, atît de păguboasă și cronofagă!
E prea fragilă Țara pentru a nu-și responsabiliza cetățenii!