ILAN SOR SUSTINE CA E GATA SA SE PREZINTE IN FATA INSTANTEI

Ilan Șor, președintele Partidului Politic „Șor”, susține că e gata chiar astăzi să se prezinte la ședința de judecată în dosarul privind frauda bancară, cu condiția că va fi anulat mandatul de arest pe numele său pe care îl consideră ilegal și ședințele sale de judecată vor fi deschise pentru presă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care a răspuns la întrebările jurnaliștilor printr-o intervenție live.

Ilan Șor declară că el nu are nicio atribuție la furtul din sistemul bancar. Potrivit lui, în procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pentru care au fost alocate 13 miliarde de lei, au fost implicați doi angajați ai Băncii Naționale. Este vorba de viceguvernatoarea BNM de atunci, Ema Tăbîrță, care se afla în relații apropiate cu Veaceslav Platon și Ion Ropot, șeful Direcției rezoluție bancară din cadrul BNM, soția căruia lucra pentru Veaceslav Platon.

„Banii din bugetul de stat nu au fost luați de mine sau alte persoane. Acești bani au fost alocați din bugetul de stat de funcționari de stat care au luat decizia să nimicească trei bănci”, a declarat liderul PPȘor. Acesta a venit cu o recomandare către Guvern și Parlament, ca să analizeze opțiunea întoarcerii licențelor și activele băncilor foștilor proprietari, lucru care ar contribui la întoarcerea celor 13 miliarde în buget. Actualmente, potrivit lui Ilan Șor, foștii acționari pregătesc o cerere în judecată privind distrugerea ilegală a trei bănci și retragerea ilegală a licențelor.

Întrebat de jurnaliști unde se află, Ilan Șor, a spus că „nu a plecat din țară” și că noaptea se află „în coșmarurile lui Dodon, iar ziua lucrează”. Acesta a menționat că nu poate apărea în public din motive de securitate.

Ilan Șor a comentat declarațiile reprezentanților PSRM precum că el ar sta în spatele protestului veteranilor de război petrecut la începutul săptămînii curente. Acesta a menționat că manifestația nu a fost altceva decît un eveniment „spontan”, făcut de oamenii care „au obosit” și care „vor dreptate”.

Potrivit lui, inițierea discuțiilor PSRM cu PDM pentru crearea unei coaliții, era un scenariu așteptat. „Cu Partidul Democrat acum nimeni nu vrea să facă coaliție, pe el vor doar să-l înghită, să-l cumpere. Nu este niciun interes pentru democrați decît propriile interese ale conducerii partidului de a se uni cu socialiștii”, a declarat Ilan Șor. El mai crede că grupul Pro Moldova a părăsit PDM pentru că membrii lui nu sînt gata să fie parte a PSRM.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, el fiind eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar pînă la pronunțarea sentinței definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă.

Se afirmă că în iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor ar fi plecat din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Sursa: IPN