ILAN ŞOR ESTE MAI PUTERNIC DECÎT STATUL

Popularizarea excesivă a banditului fugar nu-i pe gratis

Autor: Mihai CONȚIU

Am convingerea că banditul penal Ilan Șor investește mai mulți bani în popularizarea lui excesivă și protecția la nivel înalt decît în drumuri reparate și numeroase alte acțiuni ”caritabile”. La finele anului care a trecut, suspect de numeroase site-uri informaționale atît l-au ridicat în slăvi pentru ”acțiunile lui binefăcătoare” astfel încît Nașterea Domnului, pe stil nou, a fost eclipsată de imaginea banditului penal. Dincolo de presa care-l promovează ca fiind întruchiparea unui nou Iisus pentru moldoveni, este clar că există destui factori decizionali plătiți ori șantajați de el ca să-i asigure o protecție absolută în planul reprezentării lui publice.

Practic, Șor ne demonstrează că e mai puternic decît Statul Republica Moldova. Mai populare sunt ”binefacerile lui” de tot felul decît guvernarea și Statul. Cineva cu greutate are tot interesul ca acest individ să fie popularizat astfel încît condamnarea lui penală să fie anulată din oficiu, ca o consecință a ”tot ceea ce a făcut el pentru Țară”. Mai devreme sau mai tîrziu, adevărul va ieși la iveală, numai că cei care-i sunt complici nu vor mai putea fi pedepsiți, fie că vor fi prea departe de Țară, fie că nu li se va mai putea proba vinovăția.

Inițial, acest individ periculos a fost ”casa de bani” a fostului premier Vlad Filat. Doar nu Filat îi mituia cu bani ori îi cumpăra pe diverși politicieni ori oameni de afaceri, ci îl punea pe Șor să efectueze plățile și din miliardul furat. Ulterior, Șor l-a turnat pe Filat și a trecut sub protecția lui Vladimir Plahotniuc. În contextul celor pomenite mai devreme, nu-i greu de ghicit că există numeroși oameni aflați în diferite structuri decizionale pe care Șor îi șantajează cu… trecutul lor salarizat cu bani negri.

M-am tot mirat și ne-mirat de atîtea și atîtea ori de indiferența SIS față de acest individ a cărui mediatizare nu este blocată. În plus, se pare că Șor are și puternice protecții din partea unor structuri ale Statului Israel, care, repet, îi permite să desfășoare, de pe propriul teritoriu, activități politice subversive împotriva Statului Republicii Moldova în complicitate cu Kremlinul. N-am exclus și nu pot exclude varianta ca Șor să fi fost recrutat de către serviciile secrete israeliene, în contextul în care Șor este conexat și la serviciile secrete rusești. Numai astfel se poate explica imunitatea lui garantată în Israel, dar și… nebăgarea lui în seamă de către SIS. Aici poate fi vorba despre forțe atît de puternice încît Statul Republica Moldova este mai slab decît el, este neputincios în fața lui.

Este de la sine înțeles că nu va fi niciodată expulzat în Republica Moldova spre a-și ispăși condamnarea, iar lucrurile se pot limpezi definitiv doar dacă va fi executat de către unul dintre recrutorii lui! Pînă atunci, însă, banii lui negri fac minuni în cam toată Țara, într-un context incompatibil cu acțiunile proeuropene ale guvernanților!