IGOR DODON: VOI INSISTA PE MAJORAREA SUPORTUL UNIC PENTRU PENSIONARI DE LA 900 LEI LA 1500 LEI

Igor Dodon va insista pe majorarea suportul unic pentru pensionari de la 900 de lei la 1500 de lei. Ajutorul unic va fi alocat de două ori pe an pentru persoanele care primesc o pensie mică: în luna ianuarie și la 1 octombrie. Igor Dodon propune ca această sumă să fie majorată în fiecare an.

Programul electoral al lui Igor Dodon mai include și inițiativa de perfecționare a mecanismului de indexare a pensiilor. Astfel, cele două indexări ale pensiilor, pentru 700 mii de pensionari, trebuie să fie, în total, de cel puțin 10% anual.

Igor Dodon va insista și pe dublarea ajutorului financiar pentru cetățeni în perioada rece a anului de la 500 la 1 000 de lei pe lună.

Pentru persoanele cu dizabilități severe care necesită îngrijire permanentă, Igor Dodon propune angajarea asistenților personali. De asemenea, salariile angajaților din sfera socială vor fi majorate de două ori.

 

“Mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va crește de la 8.299 de lei la 20.000 de lei”

Mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va crește de la 8.299 de lei la 20.000 de lei. Inițiativa aparține lui Igor Dodon și face parte din programul electoral pentru un nou mandat de Președinte al Republicii Moldova.

Dodon mai propune ca fiecare familie să primească o alocație suplimentară unică de 5.000 de lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, iar pentru următorii – cîte 10.000 de lei pentru fiecare copil.

Potrivit programului electoral al lui Igor Dodon, fiecare familie va primi un ajutor anual în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare elev. De asemenea, la 1 septembrie, toți copiii din clasele primare vor primi gratuit rucsacuri și rechizite școlare.

În contextul susținerii familiilor, Igor Dodon vine și cu inițiativa elaborării unei noi Concepții a politicii demografice în Republica Moldova. Potrivit lui Dodon, noua politică demografică trebuie să stimuleze natalitatea, să întinerească populația și să stopeze dispariția satului.

”Trebuie să facem ca viața în Moldova să devină confortabilă și îndestulată. Doar așa cetățenii noștri vor dori să trăiască aici, să construiască, să lucreze, să participe la avansarea economiei și la promovarea culturii, să nască aici copii. Abia atunci tații și mamele vor avea siguranța în viitorul lor, al nostru, al copiilor noștri”, susține Igor Dodon.

 

Igor Dodon propune ca în fiecare an din buget să fie allocate 300 mln lei pentru programele de aprovizionare cu apă

În fiecare an, din buget vor fi alocate cel puțin 300 de milioane de lei pentru programele de aprovizionare cu apă a localităților din țară. Inițiativa îi aparține lui Igor Dodon și este inclusă în Programul său electoral.

Igor Dodon își propune ca pînă în anul 2025, toate școlile, grădinițele și instituțiile medicale să fie conectate la sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare.

De asemenea, Igor Dodon va lansa un program național de conectare a fiecărei localități din țară la rețelele de distribuție a gazelor și va continua promovarea proiectului de restaurare și construcție a sistemelor de iluminare stradală în toate localitățile din țară.

Programul lui Igor Dodon mai prevede ca în fiecare sat să fie construite terenuri de joacă și de sport pentru dezvoltarea armonioasă a generației tinere, sănătatea și siguranța copiilor.

Sursa: a-tv.md