”IGOR DODON RASPUNDE”
”Anul trecut, cînd am propus să indexăm pensiile de două ori pe an și să acordăm suport, doamna Maia Sandu mi-a blocat proiectul”
Guvernul Sandu a blocat, în 2019, proiectul Președintelui de a indexa pensiile de două ori pe an și de a le acorda pensionarilor suport unic de 700 de lei. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în emisiunea live de vineri.
„Anul trecut cînd eu am propus să indexăm pensiile de două ori pe an și am solicitat să fie acest suport, doamna Maia Sandu mi-a blocat proiectul. Nu credeți în astfel de promisiuni electorale. Eu vă promit că în 2021 vom merge cu indexarea de două ori pe an, și că suportul unic o să fie în ianuarie și în octombrie și eu acest lucru o să-l asigur, cum am asigurat în acest an cu pandemie”, a spus Igor Dodon.
Amintim că în acest an, pensionarii au primit un suport de 700 de lei în ianuarie, și cîte 900 de lei în octombrie. Totodată, în premieră, în acest an pensiile au fost indexate de două ori, la 1 aprilie și la 1 octombrie. Inițiativele îi aparțin Președintelui țării, Igor Dodon.
În 2021, indemnizația unică la naștere va fi de 9000 lei
Statul trebuie să susțină familiile cu copii, a declarat Igor Dodon. Candidatul la funcția de președinte al țării a menționat că a înaintat un șir de inițiative în acest sens, iar unele deja se implementează.
”Trebuie să motivăm familiile tinere care au copii. Noi am lansat mai multe proiecte. Am majorat în acest an, la inițiativa mea, suportul unic la nașterea copilului pînă la 8299 de lei. Am propus să majorăm pe parcursul următorilor ani această indemnizație pînă la 10 000 de lei. Deja anul viitor această indemnizație va fi de peste 9000 de lei”, a spus Dodon.
Candidatul la funcția de președinte al țării a venit și cu propunerea ca în Moldova să fie instituit capitalul matern. Potrivit acestui program, statul vine cu un suport la nașterea copilului pentru rezolvarea mai multor probleme. Acest proiect funcționează cu succes în mai multe țării, printre care Rusia și Ungaria. Igor Dodon a precizat că de anul viitor se va majora și indemnizația pentru întreținerea copilului pînă la 740 de lei pe lună. Potrivit candidatului, această indemnizație trebuie majorată în continuare.
”Vom face tot posibilul să ajutăm mamele cu copii, familiile cu mulți copii cu diferite instrumente cu care statul deja a început să vină și va veni și în continuare”, a spus Dodon.
Potrivit programului electoral al lui Igor Dodon, fiecare familie va primi o alocație suplimentară unică de 5 000 de lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, iar pentru următorii – cîte 10 000 de lei pentru fiecare copil. Igor Dodon mai propune ca fiecare familie să primească un ajutor anual în valoare de 1 000 de lei pentru fiecare elev. De asemenea, la 1 septembrie, toți copiii din clasele primare vor primi gratuit rucsacuri și rechizite școlare.
Igor Dodon spune ce înseamnă președinte responsabil
Un președinte responsabil este cel, care își îndeplinește promisiunile și care în situații dificile dă dovadă de caracter.
„Ce înseamnă Președinte responsabil. Este președintele care face ce spune. Este președintele care în situații dificile dă dovadă de caracter, care are responsabilitate pentru cei care au nevoie de suport social, economic. Dacă o să analizați mandatul meu, o să vedeți că familiile cu nevoi, cu mulți copii, cei care le-a ars casa și mulți alții, i-am ajutat. Cîteva sute de mii de oameni, eu nu am rămas indiferent și am ajutat. Fostul premier, a dat dovadă anul trecut de iresponsabilitate. Face doar declarații, show, dar nimic în realitate, nimic claritate”, a spus Igor Dodon.
Totodată, Igor Dodon spune că un președinte responsabil trebuie să fie și un cetățean responsabil: „Eu sînt un politician, un tată responsabil și am fost și un președinte responsabil”, a conchis Igor Dodon.
”Vom face regulă în activitatea organizațiilor de creditare nebancară”
Autoritățile vor asigura protecția cetățenilor care s-au împrumutat de la organizațiile nebancare. Igor Dodon a declarat că deja au fost aprobate unele modificări la Legea cu privire la microfinanțare, prin care au fost interzise dobînzile şi comisioanele exagerate, care să ducă la supraîndatorarea clienților.
”Am modificat Legea cu privire la microfinanțare acum cîteva luni, pentru a reglementa acest domeniu, deoarece în mare parte el nu era reglementat și acolo puneau procente foarte mari 50-60% pe an. Vom face regulă și în acest domeniu”, a spus Dodon.
Pînă la votarea acestor modificări, unele organizații de creditare îi obligau pe cetățeni să returneze sume de cîteva ori mai mari, comparativ cu mărimea împrumutului obținut. Conform noilor prevederi ale legii, organizațiile de creditare nebancară nu vor putea stabili comisioane şi dobînzi mai mari decît suma creditului luat, în cazul împrumuturilor pe o perioadă de pînă la doi ani. În cazul împrumuturilor de pînă la 50 de mii de lei, se interzice modificarea prevederilor contractuale, care ar duce la majorarea plăților pentru persoana care a contractat creditul.
Sursa: a-tv.md