IGOR DODON, LA POSTUL TV ”PRIMUL ÎN MOLDOVA”

PAS a refuzat semnarea angajamentului prin care își asumă să nu majoreze vîrsta de pensionare

PAS a refuzat semnarea angajamentului propus de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor prin care aceștia își asumă obligația să nu majoreze vîrsta de pensionare, să nu reducă numărul de state și să lichideze raioanele și să nu vîndă pămîntul străinilor. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon.

”Au refuzat pentru că știu că nu se vor ține de cuvînt. Ei știu foarte bine că dacă vor avea o majoritate în viitorul Parlament, să nu dea Domnul, vor vota aceste trei legi. De aceea nu au semnat. Acest lucru trebuie să-l cunoască fiecare cetățean din țară”, a declarat Dodon.

Amintim, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a lansat, vinerea trecut, un apel către PAS să semneze un angajament public că odată ajunși în Parlament nu vor majora vîrsta de pensionare, nu vor lichida raioanele și primăriile și nu vor vota legi prin care să le permită străinilor să cumpere pămînturile noastre agricole.

 

Despre Comitetul Anticorupție, creat de Președinție: Ce împuterniciri va avea acest comitet, condus de cetățeni străini?

Maia Sandu a făcut primul pas concret de cedare către forțele externe a controlului asupra structurilor de stat din Republica Moldova, spune liderul PSRM. Igor Dodon a făcut acest comentariu după ce, în ajun, a fost anunțată lansarea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție pe lîngă președintele țării. Structura va fi finanțată exclusiv din banii veniți de peste hotare și va fi condusă de experți din străinătate.

”Îmi pun întrebarea, ce împuterniciri va avea acest comitet care va fi condus de cetățeni străini. Dacă Washingtonul sau Buxellesul va spune că din punct de vedere politic pentru noi este convenabil să fie închise anumite întreprinderi? Există riscuri. Președintele are CSS, acolo sînt prezente SIS, PG, toate structurile. Să se folosească de aceste instrumente. Nu a vrut. De ce? Pentru că a dorit să cedeze pîrghiile forțelor din exterior și au creat acest comitet care este finanțat total din afară. Este o problemă serioasă. Oamenii trebuie să înțeleagă că acesta este primul pas concret de cedare a controlului asupra structurilor de stat străinilor”, a declarat președintele PSRM.

Activitatea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție se va desfășura cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al Guvernului SUA, dar și al altor donatori, care urmează să se alăture acestui proiect.

 

Despre cota zero pe venitul reinvestit, în 2008: Economia tenebră a dispărut, au crescut considerabil investițiile

Dacă vrem să asigurăm majorarea stabilă a salariilor și pensiilor, trebuie să restabilim în primul rînd potențialul industrial țării, de aceea primul capitol al Programului social-economic al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este industrializarea economiei, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, la postul de televiziune ”Primul în Moldova”.

Liderul socialiștilor a menționat că sectorul industrial va genera venituri stabile la buget, ceea ce va permite creșterea salariilor, pensiilor și implementarea mai multor programe sociale. Dodon a menționat că, din păcate, în ultimele decenii acest sector a fost practic distrus, de aceea este nevoie ca acum statul să intervină.

Potrivit liderului PSRM, una dintre propunerile pentru stimularea şi dinamizarea activității investiționale a întreprinderilor industriale ține de introducerea cotei zero pe venitul reinvestit, care va fi aplicată timp de cinci ani. Dodon a remarcat că această măsură revoluționară a fost aplicată cu succes în timpul guvernării comuniste, cînd deținea funcția de ministru al Economiei.

”Am venit atunci cu această propunere, împreună cu Oleg Reidman, care era consilier al președintelui, și care acum este în lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. A fost o propunere revoluționară în tot spațiul ex-sovietic. În 2008, la un forum din Ialta, ministrul rus al Economiei, Gherman Gref, m-a rugat să împărtășesc din experiența implementării acestei măsuri. Tot mediul de afaceri care era în sală ne-a aplaudat în picioare. Am făcut asta în 2008, economia tenebră a ieșit din ilegalitate, investițiile străine au crescut considerabil. Propunem și acum acest lucru pentru a permite producătorului nostru și investitorului străin să plaseze capitalul în economia națională și să creeze noi locuri de muncă”, a declarat Dodon.

 

”Voi face o adresare oficială către SIS, să confirme sau să infirme că filează deputații sau liderii noștri”

Președintele PSRM, Igor Dodon, anunță că va înainta o scrisoare oficială Serviciului de Informații și Securitate în care va cere să i se răspundă, tot oficial, dacă instituția efectuează filări ale oponenților politici ale Maiei Sandu.

”Acum cînd SIS urmărește anumiți lideri politici, președintele tace. Mîine voi face o adresare oficială către SIS, să confirme sau să infirme că filează deputații sau liderii noștri. Să răspundă oficial, pentru că există o hotărîre a CSS, pe cînd eu eram președinte, că nu trebuie să fie efectuate asemenea proceduri fără un dosar penal. Am analizat atunci tot ce a făcut Plahorniuc și am găsit mii de dosare penale intentate special pentru a putea efectua urmărirea unui sau altui politician. Avem o informație veridică că ei se ocupă cu filarea noastră. Să răspundă oficial dacă sîntem urmăriți sau nu de SIS”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a anunțat anterior că Maia Sandu a dat indicații SIS să-i fileze întreaga sa familie, dar și pe colegii săi de partid, miniștri și procurori. Potrivit informațiilor, raportul SIS cu rezultatele urmăririi este prezentat lui Sandu la fiecare două-trei zile.

 

”Acțiunile oponenților de pe dreapta sînt axate exclusiv pe a executa ordinele venite din Occident”

Oponenții de dreapta se comportă în politica moldovenească ca niște gasterbeiteri, imediat ce vor executa tema pentru acasă dată de mentorii occidentali își vor lua familiile și vor pleca din Moldova. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că în comparație cu partidele de dreapta, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este interesat în dezvoltarea țării, reînvierea satelor și creșterea bunăstării populației.

”Ce-i interesează astăzi pe oamenii de la sate? Locuri de muncă, drumuri, apă și canalizare, iluminare, punct medical, grădiniță și școală. Iată de ce au nevoie oamenii. Dacă puterea nu va asigura aceste lucruri, indiferent de ce culoare este, vom avea de pierdut toți. Dar din ceea ce observ, de aceste lucruri partidele de dreapta sînt cel mai puțin interesate. Cîteodată, cred că acești oponenți se simt în Moldova ca niște gastarbeiteri. Nu este un cuvînt rău. Pentru ei este important să fie indicat în CV -ul lor că au ocupat funcții, îndeplinind indicațiile mentorilor de peste hotare, iar cînd își vor încheia misiunea, ei își vor lua familiile și vor pleca toți din Moldova. Blocului Comuniștilor și Socialiștilor altfel văd aceste lucruri. Eu vreau ca copiii mei să trăiască în această țară. Dar pentru ca aici să locuiască oamenii, noi trebuie să investim, să creăm locuri de muncă, să îmbunătățim calitatea vieții”, a spus Dodon.

Potrivit președintelui PSRM, acțiunile oponenților de pe dreapta sînt axate exclusiv pe a executa ordinele venite din Occident, astfel ca atunci cînd vor pleca din țară, aceste ”merite” să le fie luate în calcul, pentru a primi în schimb anumite recompense.

”Am impresia că pentru ei este mai important ce vor crede despre ei mentorii externi, decît ceea ce se întîmplă în țară. Ei joacă de-a geopolitica. Scopul protectorilor din afară nu este calitatea vieții aici, dar ca să folosească țările mici în lupta cu rivalul geopolitic”, a menționat liderul PSRM.

 

Moldova ar putea începe producția locală a vaccinului Sputnik V

Republica Moldova ar putea începe producția locală a vaccinului Sputnik V. Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, care a declarat că deja se poartă negocieri în acest sens cu Federația Rusă.

Liderul socialiștilor a menționat că acest lucru va fi aplicat imediat în practică dacă la alegeri va cîștiga Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

”Avem deja experiența mai multor țări: Serbia, Belarus, care au început să producă Sputnik V. Nu este fantezie. Preconizăm să lansăm producerea vaccinului și în Republica Moldova. Deja am început negocierile cu partenerii din Rusia. Sînt sigur că dacă vom cîștiga aceste alegeri, guvernul nostru în termen restrîns va lansa producerea acestui ser în țara noastră. Este foarte important, pentru că pandemia încă nu a trecut”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a mai declarat că în următoarele zile, în Moldova, urmează să fie livrate alte 40 de mii de doze de vaccin Sputnik V, care fac parte din lotul de ajutor umanitar oferit de Rusia. Igor Dodon a menționat că este gata să se vaccineze cu acest ser, imediat ce va ajunge în țară.

De asemenea, pînă la sfîrșitul lunii iunie, țara noastră urmează să semneze cu autoritățile de la Moscova un acord de procurare a unui lot de un milion de doze Sputnik V.

 

Pe 18 și 19 iunie, liderul PSRM se va întîlni cu diaspora moldovenească din Rusia

Președintele PSRM, Igor Dodon, va avea, în zilele de 18-19 iunie, întrevederi cu diaspora moldovenească din Federația Rusă. Liderul socialiștilor a anunțat că pe data de 18 iunie se va întîlni cu cetățenii noștri la Sankt Petersburg, iar pe 19 iunie – la Moscova.

Igor Dodon a menționat că pe agenda discuției vor fi trei subiecte principale: Acordul privind securitatea socială dintre cele două țări, anularea pentru moldoveni a activității în bază de patentă și amnistia migrațională pentru moldovenii care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Rusiei.

”M-au rugat de mai mult timp să avem aceste întrevederi. Sînt cîteva subiecte prioritare care-i preocupă ce cetățenii noștri. Primul – Acordul cu privire la protecția socială, anul trecut guvernul nostru a efectuat toate procedurile, dar nu s-a reușit trecerea lui prin Parlament. Noi vom insista ca acest document să fie votat în iulie-august. Al doilea – activitatea în baza patentei. PSRM s-a înțeles, săptămîna trecută, cu deputații din Duma de Stat să fie elaborat un proiect de lege prin care să fie anulată obligația patentei pentru cetățenii Republicii Moldova. Al treilea – amnistia migrațională pentru 55 de mii de cetățeni moldoveni. Federația Rusă a anunțat că 15 iunie este data limită, cînd persoanele care au încălcat regimul de ședere trebuie să părăsească Rusia. Noi acum negociem ca acest termen să fie făcute unele excepții pentru moldoveni”, a declarat Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md