IGOR DODON, LA NTV MOLDOVA

PAS a început din nou jocul cu fraudarea rezultatelor alegerilor

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că PAS a început să lanseze acuzații potrivit cărora rezultatele alegerilor din 11 iulie vor fi falsificate pentru a-și justifica pierderea pe care o vor suporta în fața Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Liderul PSRM a declarat că această tactică a fost folosită de PAS și la scritunul prezidențial din toamna trecută.

”La prezidențiale tot strigau despre falsificare la fiecare colț. Cînd au început acum să strige despre falsificare? După ce am creat blocul. Au înțeles că noi vom învinge în aceste alegeri și au început să țipe despre falsificare. Nu le va ajuta acest lucru”, a spus Dodon.

Liderul PSRM a declarat că acuzele PAS nu au nicio justificare și pentru că majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale au fost înaintați de Blocul ACUM.

”Oameni buni, voi aveți majoritatea în CEC, nu noi. Din 9 membri voi aveți 7 sau 6. Voi luați acolo orice decizie. Voi faceți procesul electoral. Ce întrebări aveți față de noi”, a menționat socialistul.

Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea că președintele țării ar putea declanșa noi alegeri anticipate, dacă nu-i va conveni rezultatele scrutinului din 11 iulie.

”În caz dacă după alegerile parlamentare, noi am format o majoritate, am ales conducerea Parlamentului și propunem candidatura la funcția de premier și presupunem că doamna președinte începe să joace iar, să tragă mîța de coadă cum a fost în ianuarie-februarie cînd noi am propus un candidat la funcția de premier, și încearcă iar să ajungă la 90 de zile, situația în țară va fi deloc nu simplă, pentru că fără Guvern nu poți soluționa problemele curente. Cine va fi vinovat de înrăutățirea situației? Președintele țării care a blocat din nou situația în Moldova. Cred că nimeni nu va risca lucrul acesta. Dar dacă vor risca, să-și asume, pentru că eu cred că cetățenii vor fi foarte nemulțumiți, poate să se ajungă și la lucruri neplăcute pentru instituția prezidențială”, a spus liderul PSRM.

 

Liderul PSRM dezvăluie cine va ocupa funcțiile în Guvern după alegerile din 11 iulie

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este gata să propună un nou Guvern foarte rapid, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, a declarat președintele PSRM Igor Dodon.

”Curtea Constituțională are 30 de zile, dar eu sper că vor fi aprobate rapid rezultatele alegerilor, în două-trei săptămîni, pentru ca la începutul lunii august deja să fie aleasă conducerea Parlamentului și să fie propus un prim-ministru care să formeze un Guvern bun, un Guvern din oameni devotați, profesioniști”, a declarat Dodon.

Potrivit liderului PSRM, Cabinetul de Miniștri va fi format din persoane care au avut întrevederi cu electoratul, care au mers prin sate, cunosc nu doar domeniul de referință, dar sînt pregătite politic și devotate cauzei comune.

”Următorul Guvern trebuie să aibă cîteva sarcini de bază. Sînt cîteva lucruri principiale. Primul – social. Trebuie să ne clarificăm să vedem ce facem cu pensionarii, să-i ajutăm suplimentar. Ei sînt cei mai bătuți de soartă. Să vedem ce facem cu sistemul de asistență socială. Omul ca să primească un ajutor de la stat trebuie să stea în rînd și să arate că TV sau antena parabolică nu sînt ale lui. Noi trebuie să anulăm aceste lucruri și să întoarcem ceea ce a fost cînd eram noi cu comuniștii la guvernare, 13 categorii de asistență socială. Trebuie să vedem etapa a treia de majorare a salariilor la medici și personalul tehnic. Trebuie să majorăm salariile și la profesori. Aceste lucruri trebuie urgent să le aprobăm”, a declarat Dodon.

Președintele PSRM spune că o altă lege prioritară este cea care oferă facilități și protecție producătorului autohton și care a fost anulată de Maia Sandu. O altă prioritate în domeniul economic este și continuarea industrializării țării prin crearea parcurilor industriale. Alte proiecte vor ține de asigurarea securității statului și interzicerea expresă a implicării în treburile interne a diferitor forțe din afara țării, inclusiv a ONG-urilor.

Liderul PSRM a mai declarat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu-i va permite președintelui țării să blocheze în continuare aceste legi, iar pentru aceasta vor fi folosite toate procedurile legale.

 

Igor Dodon, despre ce a fost pînă în 2001 și după: Salariile calculate în galoși vs salarii și pensii majorate

În 2001, guvernarea comunistă a preluat țara într-o stare deplorabilă, dar în scurt timp, datorită echipei profesioniste, s-a reușit trecerea de la salariile achitate în galoși la salarii majorate, de la agricultură pusă pe brînci la agricultură tehnologizată, la dezvoltarea satelor, s-a revenit la raioane și s-au creat condiții prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon.

”Salariile nu se plăteau, sau se plăteau pe timpul lui Sturza în galoși, pe timpul lui Braghiș a început ceva să se achite, dar salariile erau foarte mici, pensiile mizere. Echipa atunci a spus că trebuie să ajutăm oamenii. A început indexarea rapidă a pensiilor, cu 15-20% anual. A început majorarea de salarii la medici, profesori, bugetari, etc”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a amintit că pînă în 2001 agricultura a fost distrusă prin parcelarea excesivă a terenurilor agricole. În acea perioadă erau sute de mii de gospodării țărănești cu terenurile agricole de 0,5 ha. Pentru a salva situația, guvernarea comunistă a început implementarea unui amplu program național de consolidare a terenurilor agricole.

”Eram viceministru în 2005 cînd noi am început masiv să creăm Stațiile de Mașini și Tractoare (SMT). Din contul statului cumpăram tractoare, semănători, pluguri la cei care consolidau terenurile, pentru că nu poți face agricultură eficientă fără consolidarea terenurilor”, a spus politicianul.

Igor Dodon a amintit că în acea perioadă au fost deschise Zone Economice Libere (ZEL). De asemenea, la inițiativa lui Igor Dodon, care ocupa funcția de ministru al Economiei și a consilierului prezidențial de atunci, Oleg Reidman, a început liberalizarea economiei prin introducerea impozitul pe venit zero la toate întreprinderile care lăsau profitul pentru dezvoltarea întreprinderii.

”În rezultat, în 2008 s-a înregistrat cel mai mare volum de investiții străine din istoria țării, peste 800 de milioane de dolari”, a menționat Dodon.

Președintele PSRM a amintit că tot datorită echipei care astăzi formează Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a reușit revenirea la raioane. Împărțirea administrativ-teritorială pe județe a țării a scăzut considerabil accesul cetățenilor la serviciile publice.

”Ce era în 2001? Raioane lichidate, județe, primăriile practic decapitalizate. Noi atunci am lansat programul guvernamental ”Satul moldovenesc”. Am întors raioanele. Am început să investim în sate: drumuri, apă, canalizare. Nivelul de gazificare a crescut și a ajuns pînă la 90 la sută, a fost redusă criminalitatea”, a declarat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că cetățenii apreciază și astăzi lucrurile pe care le-a făcut guvernarea din 2001-2009, anume din această cauză a fost consolidată echipa, pentru a reveni în forță cu proiecte similare, orientate strict pentru cetățeni și dezvoltarea țării.

”Am făcut cunoștință cu un sondaj făcut de cei de dreapta, nu poate să ne învinuiască pe noi, la întrebarea cînd a fost perioada cea mai bună perioadă, majoritatea, peste 50 la sută spun pe timpul lui Voronin. Și într-adevăr așa a fost. De aceea, noi am luat decizia să consolidăm echipa cu comuniștii din considerentul că ea poate face față la toate provocările și are experiență. Din ce a fost mai bun atunci, inclusiv experiența pe care o am în funcția de președinte, inițiativele pe care le-am propus în 2020: Drumuri bune pentru toți, indexarea pensiilor de două ori pe an, ajutorul la pensionari de două ori pe an (în 2020 – 700 și 900 de lei și în 2021 – 1000 de lei), lucrurile acestea trebuie puse împreună și de mers înainte să salvăm țara”, a declarat Igor Dodon.