IGOR DODON LA EMISIUNEA LIVE DE VINERI

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a avut peste 10 mii de întrevederi electorale cu cetățenii

Reprezentanții Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au avut peste 10 mii de întrevederi electorale cu cetățenii. Despre aceasta a anunțat liderul PSRM Igor Dodon. “Practic de două ori am trecut pînă acum toată țara, ne punem ca scop pînă la sfîrșitul campaniei să mai fim încă o dată. Cred că și rezultatele vor fi pe măsură. Probabil Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, din punct de vedere al activismului, este pe primul loc”, a declarant Dodon.

 

Sondajele interne arată că dreapta este în scădere, iar stînga este în creștere

Sondajele interne realizate la comanda PSRM arată că în aceste momente ratingul partidelor de dreapta este în scădere, iar a celor de stînga – în creștere.

“Noi avem măsurări săptămînal, evoluțiile sînt destul de interesante. Dreapta este în scădere, iar stînga este în creștere. Asta e realitatea, cei din dreapta știu și de asta încearcă să activeze Diaspora, sperînd că de acolo vor obține votul necesar”, a explicat Igor Dodon.

Amintim că potrivit ultimului sondaj, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegerile parlamentare, în Legislativ ar accede PAS, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor. PAS și Blocul ar acumula un număr aproape egal de voturi.

 

Despre implicarea instituției prezidențiale în cazul Ceaus: Acum 3-4 ani aveau să ceară impeachmentul președintelui

Cazul Ceaus a demonstrat dublele standarde aplicate de către presa de la Chișinău, dar și de către ambasadorii străini, față de unii politicieni. La această concluzie a ajuns liderul PSRM, Igor Dodon, după ce Comisia parlamentară care a investigat cum a fost răpit ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a constatat implicarea instituției prezidențiale în această infracțiune.

“Explicați de ce a fost implicată instituția prezidențială în răpirea lui Ceaus, de ce SIS a fost implicat, de ce SSPS a fost implicat? Este un lucru foarte grav. Dacă se admitea așa ceva pe parcursul ultimelor 3-4 ani, de mult se cerea impeachmentul președintelui. Acum presa de dreapta tace, ambasadorii tac, e ceva nemaipomenit. Asta nu va trece simplu. Vom reveni obligatoriu în viitorul Parlament”, a declarat Dodon.

 

Despre pseudo-investigația Bild: Aberații și fake news!

Aberații și fake news. Astfel liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat pseudo-investigația publicată de tabloidul german Bild, în care se spune că la alegerile prezidențiale din 2020 Igor Dodon a fost finanțat de către ruși.

“Clar că sînt aberații. Ei au luat mot a mot ceea ce un concurent electoral a dat în octombrie anul trecut, în plină campanie electorală. Au desenat de mînă niște tăblițe, au aruncat și voi faceți din asta mare show. Aberații și fake news. Eu înțeleg că sîntem în ultimele două săptămîni de campanie și voi încercați să faceți tot felul de știri bombă. Referitor la Bild, am înțeles că depinde cît plătești, poți să publici orice”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii live.

 

Liderul PSRM spune cine și de ce își dorește să aducă NATO în R. Moldova

“Nu Maia Sandu are nevoie de NATO în Moldova, dar cei care controlează instituția prezidențială și vor să preia controlul asupra Guvernului și a majorității parlamentare”, a declarat Igor Dodon.

„De ce? Pentru a provoca Federația Rusă și pentru a crea mai multe conflicte și zone fierbinți. Ce avem noi de cîștigat din asta? Nimic, e implicarea în luptă geopolitică, care va avea efect negativ asupra Republicii Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

În context, liderul PSRM a îndemnat cetățenii să se gîndească bine cînd vor merge la alegeri, în ziua de 11 iulie.

 

Despre protestele AUR în zona de securitate: De la astfel de acțiuni a început și războiul de pe Nistru

Acțiunile partidelor unioniste în zona de securitate pot provoca noi destabilizări în regiune. Atenționarea vine din partea ex-președintelui țării, Igor Dodon.

“Anume de la astfel de acțiuni la noi s-a început războiul de pe Nistru la începutul anilor 90. Ce provocări fac ei? Fac special, pentru a destabiliza situația. Înțelegeți care sînt riscurile? Eu știu că AUR promovează agenda partidului pro-prezidențial, tot ceea ce fac cu protestele, vizita la domicilii…”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) protestează în zona de securitate, cerînd să li se permite să intre în stînga Nistrului pentru a-și face campanie electorală. Aceștia au instalat corturi la punctul de trecere de la Varnița și au cerut ca președintele țării să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.

 

Reforma constituțională este inevitabilă

”Sînt cel puțin trei-patru elemente conceptuale care trebuie modificate. Primul- cetățenia străină, a doua cetățenie pentru conducătorii statului. Consider că acest lucru trebuie interzis. Un conducător al statului nu poate avea cetățenia altui stat.

Doi – trebuie să vedem foarte clar care sînt competențele și principiile formării Curții Constituționale. Nu este corect ceea ce se întîmplă în ultimii 10 ani în Moldova, dar mai activ în ultimii 8-9 ani cînd vorbim de Curtea Constituțională, care s-a transformat în instrument politic. Există Parlament ales de oameni în mod direct, aprobă legi, Curtea Constituțională caută să-i facă pe plac unui actor politic și anulează legi. Lucrul acesta trebuie revăzut în Constituție.

Trei – trebuie revenit la subiectul statutului deputatului. Pledez în continuare că trebuie micșorat numărul deputaților și trebuie de interzis deputaților să treacă dintr-o fracțiune în alta. Au intrat în Parlament pe listele unui partid, să rămînă în această fracțiune. Dacă nu, să iasă din Parlament.

Patru – trebuie de clarificat cu acest conflict de interese în Parlament-Președinție-Guvern. Toate crizele politice majore în istoria modernă a țării au fost generate de conflictul dintre președintele țării și Parlament. Toate conflictele au fost generate de neclaritatea în Constituție între competențele președintelui și Parlamentului și Guvernului. Lucrul acesta trebuie soluționat, ori sîntem stat prezidențial și dăm competențe mai mult președintelui, ori sîntem stat parlamentar”, a spus liderul PSRM.

Igor Dodon mai susține că în Constituția Republicii Moldova mai trebuie indicat expres că partidele care pledează pentru lichidarea statului urmează să fie interzise.

La 23 aprilie, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a constitut Comisia specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională.

 

Vom renaște programul național „Satul Moldovenesc”

Igor Dodon anunță că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va renaște programul național „Satul Moldovenesc”. În cadrul emisiunii săptămînale, liderul PSRM a anunțat că proiectul prevede alocarea din bugetul de stat a cîte 5 milioane de lei pentru fiecare localitate rurală.

“Anul trecut noi am alocat cîte 1 milion de lei pentru drumurile din fiecare localitate, acum sarcina noastră este să acordăm cîte 5 milioane de lei. Primăria, oamenii din sat să decidă cum vor repartiza aceste 5 milioane: pentru drumuri, canalizare, iluminat sau reparația școlilor. 5 milioane de lei la 1000 de primării înseamnă 5 miliarde pe an. Pentru buget nu e atît de mult, putem găsi acești bani pentru a salva satele”, a declarat Igor Dodon.

 

Trebuie să ajutăm agricultorii

Președintele PSRM, Igor Dodon, reiterează că Guvernul trebuie să identifice surse pentru a ajuta agricultorii afectați de ploile și grindina din luna iunie. Liderul socialiștilor a declarat că cele 70 de milioane de lei alocate pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie sînt suficiente, de aceea Executivul trebuie să se concentreze acum pe susținerea fermierilor care riscă să falimenteze dacă nu vor fi ajutați de stat.

”Sute de hectare de culturi agricole sînt distruse. E vorba despre zeci de milioane de lei. Comisia Situații excepționale evaluează tot și vor veni cu propuneri concrete către Guvern să fie alocați bani. Vor fi alocați către agricultori sau către secțiile de votare, Guvernul va decide. Rămîn pe poziția fermă că au fost alocate 70 de milioane de lei pentru alegeri, să se încadreze în acești bani(…)Pledez pentru alocarea banilor agricultorilor, agenților economici. Ei creează locuri de muncă acasă și dacă ei vor falimenta se pierd cîteva sute, mii de locuri de muncă. Interesul nostru este de a ajuta oamenii care au decis să învestească în Republica Moldova”, a declarat Dodon.

Amintim, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, deputatul PSRM, Radu Mudreac, s-a adresat cu două demersuri către Guvernul interimar ca să intervină pentru a ajuta financiar agricultorii care au fost afectați de ploile și grindina din luna iunie.

Ministrul interimar al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Perju, a declarat că pagubele preliminare provocate de intemperie se ridică la 50 de milioane de lei.

 

Militarii care au slujit Patriei un sfert de veac, ar putea să aibă dreptul de a privatiza locuința

Militarii, care un sfert de veac au slujit Patriei, trebuie să aibă dreptul la privatizarea locuinței. Despre aceasta a anunțat liderul PSRM Igor Dodon. Totodată, Dodon a amintit că anul trecut Guvernul a elaborat proiectul Prima Casă 6, potrivit căruia angajații structurilor de forță își vor putea procura locuințe prin contractarea de credite garantate 100% de stat.

“Prima casă pentru militari, care l-am propus anul trecut, trebuie să fie implementat. Din bugetul de stat se acoperă banii necesari pentru ca militarii să procure locuința. Mai mult ca atît, eu consider că trebuie de revenit la vechea facilitate, cînd după 25 de ani dacă slujesc patriei, militarii trebuie să obțină dreptul să privatizeze locuințele”, a declarat Dodon.

 

”În viitorul Parlament sperăm să reușim să aprobăm legea cu privire la capitalul matern”

Socialiștii vor insista ca în viitorul Parlament să fie aprobată inițiativa legislativă cu privire la capitalul matern. “În viitorul Parlament sperăm să reușim să aprobăm legea cu privire la capitalul matern. Asta înseamnă că noi, statul, trebuie să ajutăm familiile care iau o decizie deloc ușoară, în situația crizei de azi, de a aduce pe lume copii. Din partea statului va fi un ajutor concret la nașterea copilului dar și pentru întreținerea lui”, a spus Igor Dodon.

Potrivit inițiativei elaborate de către PSRM, statul va aloca pentru nașterea primului copil 3 salarii medii (în 2021, salariul mediu este de 8716 lei), al doilea copil – 5 salarii medii și al treilea – 7 salarii medii. Banii vor putea fi folosiți pentru a îmbunătăți condițiile de trai, pentru îngrijire medicală și educație.

De asemenea, PSRM propune și stabilirea unei alocații lunare de 150 lei pentru fiecare copil din Moldova cu vîrsta sub 18 ani, indiferent de starea socială sau financiară; introducerea meselor gratuite pentru toți elevii din școli, licee și gimnazii; alocarea asistenței materiale familiilor cu copii pentru 1 septembrie; majorarea indemnizației pentru îngrijirea copiilor pentru părinții neasigurați.

 

”Nu exclud că după alegeri, dacă majoritatea parlamentară și guvernul vor fi de dreapta, am putea avea majorare de TVA de la 20 la 22%”

Președintele PSRM, Igor Dodon, admite că dacă alegerile din 11 iulie vor fi cîștigate de forțele de dreapta vor urma majorări de taxe și impozite, vor fi stopate programele sociale, ceea ce inevitabil va duce la creșterea prețurilor. Potrivit liderului PSRM, aceste pseudoreforme promovate de dreapta la insistența creditorilor internaționali vor afecta atît agenții economici, cît și cetățenii.

”Nu exclud că după alegeri, în caz dacă majoritatea parlamentară și guvernul vor fi formate din forțele de dreapta, atunci am putea avea majorare de TVA de la 20 la 22 la sută. Majorarea cu 2 p.p. a TVA va duce la creșterea prețurilor în lanț. Cu regret, unii parteneri eterni nu văd altă soluție decît să majoreze impozitele și să reducă cheltuielile sociale. Este o abordare greșită. În Moldova unde agenții economici, oamenii își revin după pandemie, greu dar își revin, să le majorăm acum impozitele, aceasta ar fi o greșeală enormă. Cred că probabilitatea că vor merge pe astfel de reforme la insistența FMI este foarte mare”, a spus Dodon.

Liderul PSRM susține că unica soluție ca aceste pseudoreforme să nu se producă este ca în alegeri parlamentare anticipate să învingă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Igor Dodon a amintit că cele trei decenii de independență au arătat că, atunci cînd la guvernare au venit cei de dreapta au urmat majorări de taxe, impozite, au fost stopate programe sociale, a fost majorată vîrsta de pensionare și lichidate raioanele.

 

Igor Dodon se va imuniza sîmbătă cu Sputnik V

Igor Dodon va participa la maratonul de vaccinare, care va fi în acest week end, în Capitală. Despre aceasta liderul PSRM a declarat în cadrul emisiunii live.

Amintim că sîmbătă, 26 iunie 2021, la Palatul Republicii, între orele 07:00-22:00, va fi organizat un nou maraton de vaccinare antiCOVID-19, cu disponibilitatea serului Sputnik V. De asemenea, doritorii vor avea posibilitatea să se vaccineze cu Astra Zeneca și Sinofarm.