IGOR DODON, LA EMISIUNEA DE VINERI

Trebuie să asigurăm dreptul la vot pentru toți alegătorii

Președintele PSRM susține că numărul secțiilor de votare din afara țării trebuie să fie suficient pentru a asigura participarea tuturor doritorilor de a-și exprima opțiunea electorală la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Igor Dodon a declarat că statul trebuie să asigure dreptul la vot în mod egal, atît moldovenilor din Occident, cît și cetățenilor Republicii Moldova din Rusia și din Transnistria.

”În Occident, alte țări, în total sînt aproape 400 de mii de cetățeni. Din acești circa 400 de mii au votat peste 250 de mii. În Rusia, la fel sînt mai mult de 400 de mii, dar au votat doar 12 mii, în Transnistria sînt 200 de cetățeni, dar au votat doar 30 de mii. Dacă luăm proporții, unde-i dreptatea. Dacă vrem să fim sinceri, trebuie să asigurăm dreptul egal și pentru cei din Occident, și din Rusia și Transnistria”, a declarat Igor Dodon.

Președintele PSRM a reiterat că nu este admisibil ca să fie obstrucționat dreptul la vot pentru cetățenii Republicii Moldova din Transnistria, pe care unii oponenți politici îi numesc separatiști. În opinia liderul socialiștilor, persoanele care au împiedicat moldovenii din Transnistria să voteze trebuie anul trecut la prezidențiale să răspundă în fața legii.

Totodată, liderul PSRM consideră că subiectul numărului secțiilor de votare este de competența CEC.

 

Statul va majora de pînă la cinci ori cheltuielile pentru reparația drumurilor locale

Igor Dodon a anunțat că statul va majora de pînă la cinci ori cheltuielile destinate reparației drumurilor locale. Liderul PSRM a declarat că după alegeri va continua Programul național ”Drumuri bune pentru toți”, lansat anul trecut la inițiativa sa.

”După alegeri vom merge cu ”Drumuri bune pentru toți” pentru fiecare localitate. Ne propunem ca să majorăm aceste defalcări. Dacă în 2020 în fiecare sat a fost dat cîte un milion de lei,sarcina noastră ca în acest an în fiecare sat să fie dat de la 4 la 5 milioane de lei pentru infrastructura drumurilor interne”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit Programului social-economic al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în patru ani, vor fi restaurate și reparate 3600 km de drumuri și străzi locale.

Proporția drumurilor locale reparate cu asfalt va crește la 60%, iar reprezentanții autorităților locale vor fi incluși în Consiliul Fondului Rutier.