IGOR DODON, LA EMISIUNEA ”ACCES DIRECT” DE LA NTV MOLDOVA

”Mesajele agresive împotriva alegătorilor din stînga Nistrului pot duce la provocarea unui nou conflict”

Mesajele agresive împotriva alegătorilor din stînga Nistrului și îngrădirea dreptului acestora de a participa la alegerile prezidențiale sînt periculoase și pot duce la provocarea unui nou conflict militar.

Candidatul independent la funcția de șef al statului, Igor Dodon, s-a referit, în cadrul emisiunii Acces Direct de la NTV Moldova, la acțiunile provocatoare ale deputaților PAS și PPDA, Igor Grosu și Alexandru Slusari, care i-au făcut separatiști pe transnistreni în ziua scrutinului.

„Aceste mesaje sînt periculoase, Toți cetățenii își amintesc experiența tristă de la începutul anilor 90, din Moldova. Atunci, politicieni iresponsabili spuneau că cei care vorbesc o altă limbă sau nu doresc unirea cu România sînt separatiști. Atunci, din această cauză, am avut o situație dificilă în Găgăuzia și am avut războiul de pe Nistru. Astfel de declarații sînt foarte periculoase”, a declarat Igor Dodon,

Igor Dodon a mai spus că persoanele care fac astfel de declarații sînt pasibili de pedeapsă penală, inclusiv cei care dețin funcții înalte, cum ar fi vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

“Aceste acțiuni presupun pedeapsă penală. Chiar și în cazul deputaților, a unui vicepreședinte de Parlament sau a unui președinte de fracțiune.

Este o abordare iresponsabilă din partea lor, care trebuie sancționată”, a mai spus candidatul independent la funcția de șef al statului.

 

Igor Dodon despre votul în diasporă: Noi avem tot mai multe semnale că acolo s-a organizat transport, autobuze care au adus oamenii la secțiile de votare

Igor Dodon a declarat că dispune de dovezi că alegătorii din diasporă au fost transportați organizat la secțiile de votare. Candidatul la funcția de președinte al țării susține că în turul întîi de scrutin a fost o surpriză participarea masivă a diasporei la alegeri în condițiile pandemiei și în comparație cu scrutinele precedente.

”Noi avem tot mai multe semnale că acolo s-a organizat transport, autobuze care au adus oamenii la secțiile de votare. Cei care acum încearcă să vorbească despre Transnistria că au adus oamenii, să se uite în ograda sa. (…) Oare de la sute de km diaspora a venit așa pur și simplu să voteze în condiții de pandemie?”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a mai spus că anume votul din diasporă i-a permis oponentului său să meargă cu cîteva procente în față, dar în turul doi se va demonstra că eșichierul alegătorilor pe stînga este net superior celui de dreapta.

Candidatul la funcția de președinte al țării a mai menționat că primul tur a demonstrat că nu au fost admise fraudări ale rezultatelor alegerilor din partea autorităților, așa cum declarau oponenții de pe dreapta.

 

„Vrabia mălai visează, iar Maia Sandu îl visează pe Putin, să facă selfie”

Maia Sandu visează la un selfie cu Vladimir Putin. Pentru a obține funcția de Președinte al Republicii Moldova, lidera PAS este gata să-și încalce propriile declarații și principii. Astfel Igor Dodon a comentat declarațiile Maiei Sandu care a spus că dacă va deveni șef de stat, atunci se va întîlni cu președintele rus.

„Faci Rusia tiran, și acum te ceri să te duci la Putin, să faci un selfie pentru carieră, ca să pui pe Facebook și să primești vreo 3000 de like-uri.

Trebuie să ai poziție clară, echilibrată. Un șef de stat trebuie să aibă poziții echilibrate. De asta, „vrabia mălai visează”, iar Maia îl visează pe Putin să facă selfie”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a mai precizat că atunci cînd Maia Sandu era premier, era gata să meargă la Moscova, pentru a discuta cu Dmitrii Medvedev.

„Eu i-am organizat vizită oficială, anul trecut, în Federația Rusă, cînd era premier. Trebuia să plece, a acceptat, după… nu plec… E tare țîfnoasă doamna oponent politic și schimbă poziția în fiecare zi”, a spus Dodon.

 

”Președintele Republicii Moldova nu are puterea discreționară de a dizolva Parlamentul”

Președintele Republicii Moldova nu are puterea discreționară de a dizolva Parlamentul, așa cum doresc liderii PAS și a “Partidului Nostru”, Maia Sandu și Renato Usatîi.

În opinia candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon, că dizolvarea arbitrară a Parlamentului, fără respectarea procedurilor legale, este anticonstituțională.

“Acest Parlament trebuie dizolvat, dar există o anumită procedură. Pentru aceasta sînt necesare 51 de voturi, care să sprijine demisia Guvernului”, a declarat Igor Dodon.

Candidatul independent a mai spus că pentru a demite actualul Guvern și a provoca alegeri anticipate, PAS și Maia Sandu vor trebui să discute cu fracțiunea PSRM.

“Dacă vrea să dea jos Guvernul și să provoace alegeri anticipate, Maia Sandu va trebui să discute cu socialiștii. Deoarece președintele nu are împuterniciri să dizolve Parlamentul, există anumite proceduri legale, care trebuie respectate”, a mai spus candidatul independent la funcția de șef al statului.

 

”Noi mai mulți miniștri am avut în Guvernul Harvard, care umblau pe drumuri și lipseau cîte trei săptămîni”

În Guvernul Maiei Sandu, cunoscut ca și „Guvernul Harvard”, absenteismul era o normalitate. Unii miniștri își permiteau să nu vină la muncă chiar și o lună și jumătate. Se întîmpla în anul, în care a fost schimbată puterea în țară, iar Maia Sandu declara că bugetul este la pămînt. Despre aceasta, Igor Dodon, în premieră a povestit la postul de televiziune NTV Moldova.

„Dl ministru al Economiei, care cîte o lună și jumătate nu venea la lucru, stătea în SUA. Făceam ședința Consiliului Suprem de Securitate și întrebam, doamna premier, dar unde e ministru? Ei s-a dus la familie. Întrebam, cum? În plină criză, octombrie, trebuie să vedem ce facem cu gazul. Erau probleme. Cum? Noi mai mulți miniștri în Guvernul Harvard aveam, care umblau pe drumuri. Ministrul de Externe tot așa umbla, cînd și vedeai, el nu-i, el e la Paris, el e în Londra”, a declarat Igor Dodon.

 

”Ce facem cu COVID-ul? Cum gestionăm situația? Acum văd că opozanții noștri au înghițit limba și tac”

În cadrul emisiunii, Igor Dodon a îndemnat alegătorii să se întrebe cine va gestiona mai bine situația critică legată de pandemia de COVID-19, actualul șef al statului sau Maia Sandu?

„Cine mai bine va gestiona situația? Ce facem cu COVID-ul? Cum gestionăm situația? Acum văd că opozanții noștri au înghițit limba și tac. De ce nu comentează ce se întîmplă în România sau Europa? Unele țări europene vor impune carantină, ce au de spus despre acest lucru?”, s-a întrebat Igor Dodon.

Candidatul independent la funcția de președinte are mari îndoieli că Maia Sandu va reuși să gestioneze eficient criza.

“Cu toate carențele sistemului nostru medical, noi am gestionat situația legată de COVID-19 și o vom gestiona și mai departe. Vom continua să majorăm salariile medicilor, dar ce vor face ceilalți? Cît a fost șef al Guvernului, Maia Sandu nu a făcut nimic pentru medici, din contra, cadrelor medicale cu vechime în muncă li s-au tăiat gradele și aceștia au rămas fără o parte din remunerare”, a mai spus Igor Dodon.

 

”Noi am găsit un miliard de lei să ajutăm suplimentar pensionarii, Maia Sandu a blocat inițiativele”

Igor Dodon a declarat că, în acest an foarte dificil cu secetă și pandemie, actuala guvernare a găsit un miliard de lei și a ajutat suplimentar pensionarii, paralel cu indexarea de 6% a pensiilor, în comparație cu Maia Sandu care în funcția de premier a blocat inițiativa președintelui de acordare a suportului financiar pentru pensionari.

”Noi, guvernul actual am găsit posibilitatea să ajutăm pensionarii. Am dat cu un miliard de lei mai mult, în afară de indexarea care a fost cu 6% sumar în aprilie și octombrie. În afară de aceasta am dat 700 de lei în ianuarie și 900 de lei în octombrie. Sînt ferm convins că vom merge și anul viitor cu astfel de abordări”, a declarat Dodon.

Candidatul la funcția de președinte al țării susține că oponenta sa Maia Sandu deși a avut posibilitate să majoreze pensiile cînd a fost premier și ministru în guvernele anterioare, nu a făcut-o. Acum însă o face pe eroul și promite pensii minime de 2 mii de lei.

”Maia Sandu, cînd anul trecut am vrut să facem același lucru cu ajutorul la pensionari, a blocat inițiativa noastră. Acum promit că vor merge cu 2 mii de lei pensia minimă, dar de ce nu a făcut-o anul trecut sau de ce nu a venit cu inițiativa cu doi-trei ai în urmă cînd era în guvern cu Plahotniuc. Acum sînteți toți eroi în campania electorală”, a declarat Igor Dodon.

 

Igor Dodon, mesaj pentru ambasadori: Trebuie să fiți mai echilibrați, unii prea pe față dau simpatiile sale politice

Igor Dodon a avut o ședință neformală cu un grup de ambasadori acreditați la Chișinău. Șeful statului i-a îndemnat să se comporte mai echidistant față de unii politicieni.

“Eu le-am spus că în orice joc, inclusiv jocul politic, sînt suporteri de partea unuia și a altuia. Unii, mai înțelepți, nu dau pe față ai cui suporteri sînt. Sînteți ambasadori, trebuie să fiți mai echilibrați, iar unii prea pe față dau simpatiile politice. Mai nu le-am spus vorba aia, “съешь лимон”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului i-a îndemnat pe ambasadori să nu excludă faptul că după 15 noiembrie există mai multe scenarii care trebuie luate în calcul.

“Ca și în orice joc, cînd se termină o partidă, imediat se începe a doua. Pe 15 se termină o etapă și pe 15 se începe următoarea partidă. După 15 pot fi mai multe scenarii, voi înțelegeți că poate fi un scenriu și poate fi altul. Dacă înțelegeți, nu trebuie să vă comportați așa, cum vă comportați acum prin declarații, învinuiri. Calm, liniștit!”, a conchis Igor Dodon.

 

”Maia Sandu are în plan lichidarea a jumătate din primării, iar prima etapă a început cu închiderea școlilor”

Dacă Maia Sandu va fi aleasă președinte, jumătate din primăriile din țară vor fi lichidate, a declarat Igor Dodon. Candidatul la funcția de președinte al țării susține că oponenta sa are în plan desființarea tuturor primăriilor care au mai puțin de 5 mii de locuitori și promite că dacă va rămîne în funcția de șef al statului nu va admite lichidarea raioanelor și primăriilor.

”Dacă vin ăștia cu Harvardul care au în plan lichidarea primăriilor mici. O primărie la 5 mii de locuitori. Dar cîte localități în Republica Moldova avem care au 5 mii de locuitori? Asta înseamnă că jumătate din primării trebuie să le lichidăm și să le unim? Dar omul care să-și ia un certificat cadastral, de naștere, sau Doamne ferește de deces, el trebuie să se ducă la 30 de km, peste trei sate, ca să-și ia un certificat?”, a spus Dodon.

Igor Dodon afirmă că Maia Sandu a început procesul de lichidare a primăriilor încă atunci cînd în funcția de ministru al Educației a închis peste 180 de școli.

”Închiderea școlilor a fost prima etapă de lichidare a primăriilor. Ce înseamnă dacă ai închis școala? Satul moare. Dacă ai închis școala în acest sat nu mai rămîne tineret. Oamenii trebuie să înțeleagă că după data de 15 noiembrie cu un alt președinte toate aceste lucruri sînt un pericol real”, a menționat candidatul.

Sursa: a-tv.md

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39